zondag 20 maart 2022

Happy vibes week 12

Tadeusz Pankiewicz was een apotheker in Kraków toen de nazi's in 1939 arriveerden. De apotheek, Pod Orłem genaamd, was gelokaliseerd in het gedeelte van de stad wat de nazi's in 1941 aanwezen als Joods Ghetto. Alle niet Joodse zaken werden bevolen buiten het ghetto  hun bedrijf voort te zetten. Maar op één of andere manier kon Tadeusz de nazi's overtuigen om hem te laten blijven.

Hij ging vriendschappelijk om met de Duitse officieren en zo konden hij en zijn medewerksters Irena Drozdzikowska, Helena Krywaniuk en Aurelia Danek het ghetto in en uit lopen. Zij waren de enige niet Joden onder de 15.000 Joden die er werden vastgehouden. Tadeusz zorgde al jaren voor de mensen, nog voor de nazi's kwamen, en hij was van plan dat ook te blijven doen. Hij hielp de bewoners van het ghetto op allerlei mogelijke manieren met medicijnen en medische zorg, maar ook voorzag hij hen van haarverf zodat ze in vermomming konden ontsnappen. 

Toen de Gestapo-invallen steeds meer toenamen, waarschuwde hij voor aankomende acties en voorzag de bewoners van tranquilizers om verstopte kinderen stil te kunnen houden. Ook was zijn apotheek een ontmoetings- en schuilplaats voor de intelligentsia en ondergrondse activiteiten. Samen met zijn medewerksters ondernam hij talloze clandestiene acties, zoals het smokkelen van voedsel en informatie. Het ghetto van Kraków werd in maart 1943 ontruimd. De bewoners werden gedeporteerd naar Bełżec en Auschwitz waarmee Kraków 'Judenfrei' was.....maar niet helemaal. In een geheime kluis in de kelder van Pod Orłem lagen de Thorarollen en religieuze objecten die heilig zijn voor de Joden van Kraków veilig opgeborgen in afwachting van betere tijden. 

Op 10 februari 1983 kreeg Tadeusz een onderscheiding, 'Rechtvaardige Onder De Volkeren' voor zijn activiteiten om Joden te redden. In april van dat jaar werd de voormalige apotheek een museum en in 2003 werd het aangesloten bij het Gemeentelijke Historisch Museum van Kraków. Aan de activiteiten van Tadeusz en zijn medewerksters wordt in het museum uitgebreid aandacht besteed. 

De apotheek is ook te zien in de film 'Schindler's List' en Steven Spielberg heeft $40.000 gedoneerd voor het behoud van het pand. Tadeusz is in 1993 overleden op bijna 85 jarige leeftijd. 






Tadeusz op latere leeftijd. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten