zondag 16 december 2012

Skyfall

Nadat ik met mijn eerste verloofde destijds alle James Bond films op video had gehuurd, ben ik de nieuwste daarna in de bioscoop gaan bekijken, maar de laatste 3 of 4 om voor mij volstrekt onduidelijke redenen niet. Tijd om daar verandering in te brengen, want ik vind ze altijd wel leuk. Dus gisteren samen met vriend Harry naar de laatste James Bond film "Skyfall" geweest.

Het is duidelijke dat de tijd van een pen-met-camera achter ons ligt, voornamelijk omdat we die nu zelf, als we zouden willen, in ons bezit kunnen hebben. En daar ging deze film ook wel over, M, weer weergaloos gespeeld door steractrice Judi Dench, wordt verweten in het verleden te leven en niet met haar tijd mee te gaan, zelf ziet ze ook in dat de 'vijand' niet één land is of één persoon, maar dat het in deze tijd allemaal veel complexer ligt.

Veel computers, veel actie, veel ontploffingen, veel nauwelijks te geloven situaties, kortom een échte Bond. En het was genieten, voor mij de eerste keer dat ik Daniel Craig in actie zag als 007, die naar mijn bescheiden mening Bond wat menselijker maakt. De schurk werd deze keer gespeeld door een Jeroen van Koningsbrugge-achtige. De Spaanse acteur Javier Bardem zet een schurk neer zoals een Bond-schurk hoort te zijn, gevaarlijk en gek.

James doet het ook wat rustiger aan met de vrouwen, geen bedscenes, en de bondgirl (Bérénice Marlohe) legt al vrij snel het loodje. M speelt deze keer een heel grote en belangrijke rol.

De leukste quote uit de film is natuurlijk deze::
 Raoul Silva (Javier Bardem) streelt Bond's borst:
 "There's always a first time..."
 James Bond (Daniel Craig) vastgebonden aan een stoel:
 "What makes you think this is my first time?"

Groot gedeelte van de film speelt zich af in Londen en het is grappig dat ik een aantal plaatsen en gebouwen herken waar ik ben geweest.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten