woensdag 10 december 2014

Annie M.G. op Soestdijk

Annie M.G. Schmidt werd in 1958 gevraagd om een toneelstuk te schrijven voor koningin Juliana en haar toneelclubje om op te voeren op paleis Soestdijk. Juliana bevindt zich in een moeilijke periode net na de Greet Hofmans affaire. Wat Annie er zelf over heeft gezegd kun je hier lezen. Het stuk heet "De Vrouwen Om Dr. Deninga". Hoe Juliana en haar clubje het script oefenen en spelen en alle perikelen er om heen, met de wetenschap die wij nu hebben van hoe het er destijds ten paleize aan toeging, wordt in dit prachtige en geweldig goed geacteerde toneelstuk aan ons getoond.

Ria Eimers speelt een zeer herkenbare Juliana met veel humor maar ook met driftaanvallen en haar kwetsbare momenten. Ria is een alom geprezen toneelactrice die voor het grote publiek bekend is van haar rol als Frieda Mechels in "Flikken Maastricht" . Annet Malherbe speelt Fops een studievriendin van Juliana en in deze rol komt Willemijn Lodewijkx, de rol die Annet zo succesvol speelde in "Gooische Vrouwen" weer wat terug, maar dat kan ook niet anders, want zowel Fops als Willemijn komen zo'n beetje uit hetzelfde milieu. Trudy de Jong, ook een gerenommeerd toneelactrice, op TV bekend van haar rol in "Divorce" als de moeder van Joris (Waldemar Torenstra) speelt Bien de secretaresse van Juliana en degene die met beide kampen op het paleis (Juliana,- en Bernhardkant) door één deur kan. Een hilarische rol waarin ze helemaal los kan gaan , zeker als ze in het stuk dronken is. Saskia Temmink, nu te zien op TV in "Bloedverwanten" als Iris speelt Clara, degene die het stuk van Annie regisseert en er ook een rol in speelt en, zo zien de andere dames het, zo'n invloed op Juliana heeft dat ze in haar een nieuwe Greet Hofmans zien. Vers van de toneelacademie, dit jaar studeerde ze af, speelt Julia Akkermans Dotty, het nichtje van Bien, en zij houdt zich heel goed staande tussen deze vier fantastische actrices, wat moet het voor haar geweldig zijn om met deze dames te mogen werken.

Het stuk is komisch, maar heeft zo zijn mooie en confronterende momenten. Het stuk van Annie lijkt wel heel erg op het (huwelijks)leven van Juliana, maar dat vindt Juliana nu juist zo geweldig en waar haar medespeelsters toch enige aarzelingen hebben om het met kerst op paleis Soestdijk te spelen, wil Juliana niets liever. Ik kan iedereen aanraden om dit stuk te gaan zien, er wordt door alle vijf de actrices geweldig geacteerd. In het stuk van Annie herken je écht Annie's stijl. Het speelt zich af in 1958 en het taalgebruik is zo heerlijk archaïstisch en dus zo herkenbaar als uit die tijd. De strijd en het keurslijf waar Juliana mee worstelt wordt prachtig verbeeld. Ik ga verder niets verklappen, behalve dat Juliana de uitvindster moet zijn geweest van het omdenken, zo blijkt aan het eind van het stuk. 

En ja, het stuk "De Vrouwen Om Dr. Deninga" is één keer opgevoerd op Soestdijk, en daarna nooit meer, tot nu. Geen opmerkingen:

Een reactie posten