zaterdag 13 december 2014

Volgen/begeleiden/vergezellen/meelopen/chaperonneren

Volgend jaar mei, om precies te zijn op 19, 21 en 23 mei wordt het 60e Eurovisie Songfestival gehouden in Wenen. Enige tijd geleden werd bekend dat Nederland vertegenwoordigd zal gaan worden door Trijntje Oosterhuis, en even dreigde die dat onder de infantiele naam Traincha te gaan doen, maar in kringen rondom haar zullen wel wat wijze mensen zitten die haar dat hebben afgeraden. Als de Litouwse zanger Ovidijus Vyšniauskas in 1994 gewoon onder zijn eigen naam kon aantreden, dan kunnen Europa en Israël de naam Trijntje Oosterhuis ook wel aan.

Normaliter zou dan zo ergens in februari bekend worden gemaakt met welk liedje Trijn de arena zal ingaan. Vroeger waren er nog nationale voorrondes met verschillende artiesten en componisten, maar de laatste jaren zoekt de gevraagde of zichzelf aangemelde artiest zelf een nummer uit en daar moeten we het mee doen. De laatste twee jaar heeft dat geen windeieren gelegd een 9e plaats voor Anouk in 2013 en dit jaar een mooie 2e plaats achter het niet te kloppen Oostenrijk voor de Common Linnets.

Februari is best nog op tijd, naar mijn gevoel, maar al op 11 december liet Trijntje haar inzending horen in het radioprogramma 'Gouden Uren', ruim vijf maanden (!) voor het festival. Ik vind dat belachelijk vroeg, maar ter verdediging, Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië en Malta zijn haar al voorgegaan met het bekendmaken van hun inzending.

Ik heb het liedje gehojojojojoord. Het is getiteld "Walk Along" en geschreven door Anouk. Het is op het eerste gehoor een repetitief niemendalletje, maar wel een, zoals de Duitsers dat zo mooi kunnen zeggen, 'ohrwurm'. Dus uitermate geschikt voor het festival, hoewel anno 2015... Maar verder ga ik er niks over zeggen, want hoe snel vergeten we dat ik "Calm After The Storm" zo ongeveer als slechtste Nederlandse inzending ooit bestempelde, en mijn ongelijk moest bekennen toen het heel goed in beeld werd gebracht en Europa Nederland aan de hoogste positie sinds 1975 hielp.

Ik zie het wel als het zover is in mei. Mensen als bijvoorbeeld Cornald Maas, die ik qua festival best hoog heb zitten, roepen dan nu al heel prematuur: "Dit wordt een overwinning voor Nederland". Euh, er moeten nog zo'n 37 liedjes gekozen worden, misschien daar even op wachten en pas dan een goed afgewogen prognose maken? Trijntje kijkt, voor zover dat mogelijk is, recht vooruit vol optimisme over dit nummer richting mei. Dat is the spirit, aan haar zal het niet liggen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten