Het is alweer tien jaar geleden dat ik onderstaand blogje schreef, ik kan me er nog over verbazen dat men überhaupt ooit op het idee is gekomen. Ik geloof dat het ook vrij snel weer van de buis is verdwenen iets met integriteit, goede smaak en zo wat bij de commerciële zenders altijd al een wat schimmig gebied is. Maar nu las ik onlangs iets waarvan ik echt heb wakker gelegen. Als je de pech hebt in het ziekenhuis te worden opgenomen en dat ziekenhuis is het Groene Hart ziekenhuis in Gouda, dan loop je de kans in het SBS programma 'BN'ers In Het Ziekenhuis' terecht te komen en aan je bed o.m. beroepsweduwe Raggel Hazes en boerenoma Caroline (Kèro'lai'n) van der Plas te zien. Zou het een test zijn om te zien hoeveel een al verzwakt persoon kan hebben? En zal er een spelelement aan zijn toegevoegd om te raden welke patiënt het eerst al z'n infusen eruit trekt en gillend van de hoogste verdieping springt? Wie zouden er trouwens naar kijken?
vrijdag 24 februari 2012
Stel je komt een ziekenhuis binnen op de afdeling spoedeisende hulp, dan heb je, zoals al in de naam besloten ligt, iets spoedeisends waar op dat moment al je gedachten naar uitgaan. In de wachtkamer word je geïnformeerd over de mogelijkheid tot opname middels flyers, posters en boodschappen op de daar aanwezige schermen. "Tuurlijk", denk je "opgenomen worden, ik hoop het niet maar t zou kunnen".
Dat daarmee TV opname wordt bedoeld, zou in je meest angstige denkbeelden niet opkomen
Toch is dat precies wat in de wereld van Eyeworks/Reinout Oerlemans/RTL 4/VUmc heel normaal wordt gevonden.
Als je in de periode van 20 januari tot 5 februari j.l. spoedeisende hulp zocht in het VUmc Amsterdam, dan waren daar 1 wachtkamer en 11 behandelkamers uitgerust met camera's om te filmen waarvoor je kwam en wat er aan gedaan werd. Van de 1500 gefilmde spoedeisende gevallen waren er slechts 215 geschikt voor uitzending. (Je moest natuurlijk wel iets opzienbarends, schokkends RTL 4-fähigs hebben, waar bij een spanningsboog kan worden opgebouwd vóór de reclame)
150 (Honderdvijftig!!) mensen gaven daadwerkelijk toestemming.
Nu is er commotie ontstaan omdat een patiënt bezwaar heeft gemaakt dat er gefilmd is zonder zijn toestemming, je zou denken dat het schaamrood alle betrokkenen naar de kaken zou stijgen en uitzending van de baan zou zijn.
Zeker niet, dit is RTL4, die schamen zich niet zo snel, met een opkomende erectie in de broek van opwinding over zoveel gratis publiciteit hebben de makers besloten het programma met de meelevende titel ’24 Uur: Tussen Leven En Dood’, in plaats van 7 maart direct gisteren al uit te laten zenden.
Ik weet niet wat mij meer verbaasd, dat het medisch beroepsgeheim hier met voeten wordt getreden, of dat er dus wérkelijk mensen zijn (150!!) die zo aandachtsgeil zijn dat ze met hun medische verhalen op TV willen, wat ze van tevoren niet bedacht konden hebben maar na confrontatie in het ziekenhuis met de mogelijkheid God op blote knieën hebben bedankt dat ze gelukkig iets hadden op het juiste moment.
Nóg erger is dat er mensen naar gaan kijken. We leven in een vreemde wereld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten