U heeft er vast wel eens van gehoord, Stolpersteine, of in het Nederlands struikelsteentjes, bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Voor de woningen waar Joden uit zijn weggevoerd en vermoord worden betonnen stenen geplaatst met een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden zijn gestanst. In Nederland werd in 2007 in Borne de eerste Stolpersteine geplaatst. Sindsdien zijn ze door heel Nederland en Europa te vinden.
Rotterdam is de enige stad die de Stolpersteine beschermt tegen diefstal, omdat in het verleden een aantal keer Stolpersteine zijn gestolen. Vanwege het feit dat de geldelijke waarde van de kleine hoeveelheid messing te weinig is om het motief te zijn werd er gespeculeerd over een antisemitisch motief. Sindsdien worden de steentjes met extra zwaarte aan de onderkant in de stoep bevestigd.
Onlangs zijn er weer 103 Stolpersteine geplaatst in het Rotterdamse Hillegersberg en Liskwartier, waaronder die voor het huis aan de Bergselaan 176A, waar het gezin van Joseph en Jetje Spetter met hun kinderen Meijer, Sally en Elisabeth woonden. Meip en Ellen, neef en nicht van het echtpaar, waren erbij aanwezig.
De Stolpersteine creëren bewustzijn voor het verleden. Gunter weet niet meer hoe hij aan de naam voor de steentje is gekomen, maar hij citeert met instemming een scholier: 'Man fällt nicht über die Stolpersteine, du stolperst mit dem Kopf und dem Herzen' (men valt niet over de struikelsteentjes, je struikelt met je hoofd en je hart).
Meijer, Elisabeth en Sally Spetter. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten