woensdag 17 januari 2024

Limburgse vlaai

Gelukkig gebeuren er ook nog heel veel leuke en positieve dingen, zoals dat het na jaren van lobbyen vanaf 22 januari dan zover is: de Limburgse vlaai is vanaf dat moment officieel door Europa erkend als beschermd streekproduct, zoals dat ook nu al geldt voor serranoham uit Andalusië, balsamico-azijn uit Modena en Goudse kaas uit Gouda. 

Vanwege die erkenning mogen enkel bakkers uit Nederlands en Belgisch Limburg hun vlaaien 'Limburgse vlaai' noemen. De vlaaien moeten ook gebakken zijn op Limburgs grondgebied en het dient aan een aantal strikte eisen te voldoen qua bakproces en hoe ie er uitziet. Een stukje vlaai moet zo zijn dat ie uit de hand gegeten kan worden, en je mag er naderhand geen slagroom aan toevoegen. Ik denk dat je na 22 januari iemand die dat wel doet met vlakke hand in het gezicht mag slaan. De vlaai moet ook dagvers zijn en mag echt nooit worden ingevroren. 

Er wordt nu van alles verkocht onder de noemer 'Limburgse vlaai', supermarkten liggen er vol mee, en ik vermoed dat Multi Vlaai en Limburgia, twee ondernemingen die vlaaien verkopen, ook de toevoeging 'Limburgse' aan hun vlaaien geeft terwijl dat wellicht niet altijd zo is. In het geval van Limburgia vraag ik me af of ze hun firmanaam nog wel mogen gebruiken, maar goed, daar ga ik niet over, dat zal na 22 januari allemaal wel duidelijk worden. Het zit 'm in het 'Limburgse', 'vlaai' mag natuurlijk wel en dan kunnen de bakkers er van alles in doen wat ze willen qua ingrediënten. Maar wij als consumenten weten dat als we vanaf volgende week een Limburgse vlaai bestellen we het authentieke gebak krijgen gemaakt in Limburg. 



2 opmerkingen:

  1. De echte Limburgse vlaai ziet er ook heel anders uit dan wat je in de supermarkt krijgt aangeboden. Dat zijn "verhollandste" vlaaien met vooral dikke lagen slagroom. Die zijn wel lekker, maar heeft inderdaad niks met het origineel van doen. Kruisbessenvlaai uit Limburg. Heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi, dan weten we straks zeker dat we met een éche Limburgse vlaai van doen te hebben, Aidan

      Verwijderen