donderdag 4 januari 2024

Windows 11

Ergens vorig jaar kreeg ik plots een blijde mededeling dat ook ik Windows 11 kon installeren. Het werd gebracht als iets waar ik vast lang naar uit had gekeken. Niets is minder waar, ik krijg bij zulke berichten terstond vlekken in mijn gezicht. Ik had natuurlijk via de media wel vernomen dat het eraan zat te komen, maar voor mij is het altijd te snel. Ik hou niet van (dat soort) veranderingen. Windows 10 heb ik ook vrij laat genomen, omdat er in het begin nogal wat kinderziektes waren waar ik iedereen over hoorde, dus ik wilde nu weer even afwachten.

Hoewel ik voor een groot gedeelte autodidactisch computerwijs ben geworden kan ik natuurlijk niet zonder mensen als vriend Chris die ik altijd contact als ik er niet uitkom. Bij de eerste pop-up van Windows 11 zei hij ook dat ik best nog even kon wachten, voornamelijk ook i.v.m. het feit dat er, net als bij de voorganger, nog kinderziektes in zouden kunnen zitten. Dus steeds als het zich eens in de zoveel tijd jolig weer liet zien klikte ik het weg. Tot ik na het weer eens weggedrukt te hebben vroeg aan Chris wanneer het zou kunnen. Het antwoord was dat het nu wel oké was. U begrijpt, de pop-ups bleven uit, nou ja, dan niet. Maar op 31 december was ie er ineens weer en ik vond het wel een mooi iets zo op de laatste dag van het jaar.

Volgens mij vallen de veranderingen wel mee, dingen staan ineens ergens anders, verder niets groots of schokkends. Maar toch, het kwam mij voor dat de muziek die ik op een externe harde schijf heb staan en middels MusicBee afspeel ineens minder dynamisch klonk, een beetje vlak zelfs. Maar ik wist dat er ergens een soort equalizer bij het onderdeel 'geluid' zit, wellicht was ie bij Windows 11 weer gewoon standaard ingesteld. Maar hoe ik ook zocht, ik kon geen equalizer vinden. Bij MusicBee zit er ook een equalizer ingebouwd, maar die was afgestemd samen met die van Windows 10. 

En u weet inmiddels met, as I type, 57896 verschillende nummers op de harde schijf; muziek is mijn eerste liefde, en ik denk ook dat het mijn laatste zal zijn. Muziek van de toekomst, maar meer nog muziek van het verleden. Om zonder mijn muziek te kunnen leven zou echt onmogelijk zijn, want in deze problematische wereld is het mijn muziek die me overal doorheen sleept. Als u voorgaande zinnen bekend voorkomen dan kan dat kloppen, het is een vrije vertaling van de hit 'Music' van John Miles, zo poëtisch ben ik van mezelf niet, hoor. Het geeft ook aan, als u het herkende, dat u wellicht ook een muzieknerd bent. 

Ik wil mijn muziek in een behoorlijke geluidskwaliteit beluisteren. Dus ik ben es gaan googelen en jawel hoor, er waren meer mensen met dezelfde vraag: Waar is de equalizer in Windows 11? Nou, die is er niet meer, gewoon eruit gehaald. Juist in deze tijd waarin de meeste mensen hun muziek middels streamingdiensten en computer beluisteren. Een bijzondere keuze, maar, zo kwam het antwoord van Microsoft, je kunt gratis equalizer FXSound downloaden en je hebt er weer één. Ik heb dat dus gedaan en deze equalizer is zoveel beter dan die bij Windows zat! Kristalheldere hoge tonen en mooie diepe lage tonen, het maakt muziek luisteren tot een hemels gebeuren. 

Ik vermoed dat Chris, als ie dit leest, trots op me is dat ik het zelf heb ontdekt en misschien zelfs een traantje wegpinkt vanwege het feit hoe ik ben gegroeid in de digitale wereld. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten