vrijdag 27 mei 2011

Oebele is hupsakee!

Ampexbanden werden er in de jaren 60 en 70 gebruikt om tv-programma's op te nemen, en die waren zo duur dat ze werden hergebruikt. Niemand kon toen vermoeden hoe de technologie zich zou ontwikkelen en we nu ach en wee klagen dat series als "Ja Zuster, Nee Zuster", "Hamelen" en "Oebele" voor altijd verloren zijn. Van "Hamelen" zijn de laatste 6 afleveringen bewaard gebleven, en van "Oebele" is pas een DVD-box uitgekomen met wat er toch nog bewaard is gebleven van de 31 afleveringen; 3 complete afleveringen en een aantal fragmenten (meest liedjes) die op film waren opgenomen.

Vandaag heb ik dus de DVD-box van "Oebele" gekocht. Ik weet dat ik er als kind naar gekeken heb, maar kon me er niet veel meer van herinneren. De liedjes heb ik wel al kunnen scoren de 4 originele LP's zijn via Fonos op CD te bestellen.
De liedjes zijn zowel qua tekst (Harrie Geelen) en muziek (Joop Stokkermans) van uitzonderlijke kwaliteit. Met name komt dit doordat Geelen en Stokkermans nooit zoals zij zelf zeggen 'neerbuigend'
naar kinderen toe hun muziek en teksten schreven.
De bij leven al legendarische Willem Nijholt en Wieteke van Dort speelden de hoofdrollen in deze serie.

Ik heb nu 2 afleveringen gezien en het brengt je terug naar een tijd toen het allemaal zoveel eenvoudiger was en voor wie die tijd heeft meegemaakt lekker herkenbaar.

2 opmerkingen:

  1. Oebele is Hupsakee, Oebele is Hupfaldariere! Tenminste, zo is het in mijn herinnering. Ik kan me heel weinig van deze serie herinneren (ik ben tenslotte toch ietsje jonger), behalve dat het afspeelde op een soort van dorpsplein met een (wederom) soort van wensput. Maar ik kan het ook verkeerd hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @dutchdray Nee je hebt het helemaal goed!

    BeantwoordenVerwijderen