donderdag 20 juli 2023

De droom van de jeugd

Nee lieve lezers, deze blog gaat niet over de dromen en verwachtingen en wat daarvan al dan niet is terechtgekomen in mijn leven, die doos van Pandora blijft het liefst gesloten. Ik heb het over de geweldige, mooie en indrukwekkende tv serie 'De Droom Van De Jeugd', sinds enkele weken op de woensdagavond op NPO 1. Gisteren was de zevende aflevering van de negen, dus om in te stappen bent u wat laat, maar ik vermoed zomaar dat ie ergens te streamen of terug te kijken is. 

Het verhaal gaat over de familie Wander, vader, moeder met vijf kinderen en begint in 1968 en per aflevering gaan we verder in de tijd. Naast het verhaal van de diverse familieleden, los van elkaar maar zeker ook de onderlinge verhoudingen, is het tevens een reis door de tijd qua historische gebeurtenissen, de opstand in Parijs, val van de Berlijnse muur, oorlog in het voormalig Joegoslavië, 9/11, het komt allemaal voorbij, vaak met originele beelden. 

Rode draad is dat jongeren die zich afzetten tegen de oudere generatie van elke tijd is, maar ook elk familielid maakt door de jaren heen op persoonlijk vlak genoeg mee. Belangrijke thema's als o.m. religie, racisme, oorlog en emancipatie komen keer op keer weer terug, m.a.w. de geschiedenis herhaalt zich. Er wordt fantastisch in geacteerd door bekende en wat minder bekende acteurs en omdat het verhaal ruim veertig jaar omvat, worden de personages op organische wijze door verschillende acteurs gespeeld. De verhaallijnen gaan echt wel ergens over, het is geen romcom materiaal. Na zeven afleveringen voelen de personages al als bekenden, zeker omdat je hun levenswandel over een langere periode meemaakt. 

Voor mij nog twee afleveringen te gaan. Ik vind het nu al jammer dat het dan stopt.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten