vrijdag 7 juli 2023

In loving memory: Emily Perry

Nog niet zo lang geleden is Barry Humphries overleden die vooral grote bekendheid genoot als zijn alter ego Dame Edna Everage. Opeens moest ik denken aan Edna's 'bridesmaid' Madge Allsop. Er waren al andere actrices die werden opgevoerd als Madge, maar voor 'The Dame Edna Experience' was Barry opzoek naar de definitieve Madge. Veel oudere actrices deden auditie, maar in de Britse Emily Perry werd de juiste persoon gevonden. Emily zei daar later over: "Ik deed niks tijdens die auditie en ik heb ik sinds die tijd niks gedaan".

Emily is geboren op 28 juni 1907 en stond als vierjarige voor het eerst op het toneel. Ze was zangeres, actrice en danseres en heeft in verschillende producties gestaan, o.m. 'The Desert Song', 'The Student Prince' en 'The Belle Of New York'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad ze op met de Entertainments National Service Association, opgericht in 1939 als entertainment voor de Britste troepen. In 1960 richtte ze een kinderdansschool op in Crystal Palace, Zuid Londen, waar ze vijfentwintig jaar lang de scepter zwaaide. 

Van 1987 tot 2003 speelde Emily het hoogbejaarde immer sip kijkende bruidsmeisje van Dame Edna die als voornaamste taak had de grote sterren die Edna als gast ontving van een badge te voorzien met hun naam, anders zou Edna die wel eens kunnen vergeten, ("The badge, Madge"). In 2004 ging Emily op 97 jarige leeftijd (!) met pensioen en ging wonen in Brinsworth House in Twickenham, waar ze op 100 jarige leeftijd in 2008 overleed. 

Emily Perry. 

Emily als Madge Allsop. 

Emily op haar 100e verjaardag in 2007.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten