dinsdag 18 juli 2023

In Memoriam: Jane Birkin

Jane Birkin werd geboren in Londen waar ze in de jaren zestig onderdeel was van de 'Swinging London'-scene. Op 17 jarige leeftijd ontmoet ze de componist John Barry (o.m. filmmuziek van elf James Bond films) met wie ze in 1965 trouwt. Ze krijgen een dochter Kate (1967-2013). In 1968 strandt het huwelijk als John naar Amerika gaat. Jane heeft dan al wat kleine rollen in Britse films gespeeld. In 1968 speelt ze in de Franse film 'Slogan', hoewel ze, dan nog, geen Frans spreekt. Ze ontmoet er Serge Gainsbourg, de twee worden een stel en Jane verhuist naar Frankrijk. 

Ze zal er haar verder leven blijven wonen, waar ze ondanks haar zware Engelse accent en niet zo'n heel goede zangstem een succesvolle zang- en acteercarrière heeft. Ook speelt ze nog regelmatig in Engelstalige films. Met Serge krijgt Jane ook een dochter Charlotte (1971). In 1980 eindigt hun verbintenis en krijgt ze een relatie met de Franse regisseur Jacques Doillon en ook daaruit wordt een dochter geboren, Lou (1982).

Ik ken Jane vooral van haar single in duet met Serge 'Je T'aime Moi Non plus' uit 1969 wat destijds op een hevige controverse stuitte. Het lied werd in verschillende landen van de radio verbannen, en op die manier creëer je natuurlijk een hit. Ook in Nederland was niet iedereen enthousiast over dat nummer, hoewel het een tweede plaats in de hitparade bereikte en er 29 weken in stond. Ik las nu naar aanleiding van het overlijden van Jane herinneringen van mensen aan het lied. Iemand vertelde dat ze het van haar verjaardaggeld had gekocht, maar dat haar moeder in woede uitbarstte en ze de single moest terugbrengen. Ook verhalen van schoolfeestjes (fuifjes genaamd in die tijd) waar het lied van Serge en Jane ten strengste verboden was. Hoe dan ook, na alles wat Jane heeft gedaan in haar leven blijft deze ene grote hit onlosmakelijk met haar verbonden. 

Maar ook een bijzonder toeval heeft gezorgd dat haar naam tot in lengte van dagen genoemd zal blijven worden. In een vliegtuig viel haar tas open en de inhoud lag in het gangpad. Tegen de man die precies zat waar het gebeurde zei Jane dat het moeilijk was een goede tas te vinden. Die man was Jean-Louis Dumas, de directeur van het Franse modehuis Hermès. In 1984 werd de Birkin-tas ontworpen en is tot de dag van vandaag een heel populaire everseller, zelfs al lopen de prijzen op van €5000 tot €140.000 euro en is er een wachtlijst. 

In 2002 werd bij Jane leukemie geconstateerd. 8 September 2021 kreeg ze een beroerte waar ze vrij goed van herstelde. Op 16 juli j.l. is Jane dood gevonden in haar woning. Ze is 76 jaar geworden. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten