zaterdag 15 juli 2023

Tien kleine Indiaantjes

U kent het versje wel van 'Tien Kleine Indiaantjes', ze beginnen met tien en bij elke versregel is er één minder. Ik moest daar deze week aan denken. Na het klappen van het kabinet, zei Mark Rutte in eerste instantie vol bravoure dat ie energie voor tien had en zeker weer als lijsttrekker en vervolgens als premier door wilde gaan na de verkiezingen ergens in het najaar, om een dag later met de mededeling te komen dat ie de politiek helemaal gaat verlaten. Vervolgens liet Wopke Hoekstra van het CDA weten dat ie geen partijleider meer wilde zijn, maar een terugkeer als minister niet helemaal uit te sluiten. De op afschuwelijke wijze belaagde Sigrid Kaag van D66 houdt het politieke leven ook voor gezien en gisteren hoorden we dat Carola Schouten van de ChristenUnie eveneens de politiek vaarwel gaat zeggen. 

Ze gaan nog wel door als demissionair, en dat kan best lang duren zo hebben we de vorige keer gezien, maar dan is het voor hen ook over en uit. Je kunt er vele theorieën op loslaten, maar ik maak me vooral vrolijk over al die verwapten en laagschedeligen die jarenlang hebben lopen roepen: "We StUrEn Ze WeG!"en "OpRuTte!", om het over de (doods)bedreigingen en scheldkanonnades aan met name Sigrid nog maar niet te hebben, vaak aangezwengeld door Geert Wilders en Thierry Baudet en andere fascistische helden van het klootjesvolk aan de onderkant van de samenleving, die helemaal niet door hebben dat, mochten ze, God verhoede, ooit aan de macht komen er echt niet voor hen zijn. 

In hun hersentjes is kortsluiting ontstaan nu de kopstukken zelf besluiten de handdoek in de ring te gooien. In hun door complottheorieën doordrenkt bestaan zien ze hier ook weer van alles in. En nu de VVD Dilan Yeşilgöz, een voormalig vluchteling die hier vanwege gezinshereniging is beland, naar voren heeft geschoven als lijsttrekker en misschien nieuwe premier moet hun brein wel haast op ontploffen staan. Dilan mag nog wel een paar lesjes mediatraining volgen, op de vraag of zij wellicht lijsttrekker, met in het vooruitzicht premierschap, wilde worden zei haar lichaamstaal en mimiek heel duidelijk: ja!!!, maar ze antwoordde ontwijkend en ontkennend om de dag erna groot in het nieuws te brengen dat het inderdaad zo is.

Als je zo de laatste week onder de loep neemt is het hele politieke landschap één grote soap. Ik voorspel dan ook in de toekomst een tv-serie over deze periode en vooral ook de aankomende verkiezingen, want het gaat stuiven hoor. Je moet toch niet denken aan VVD/BBB/PVV, dat zal naast veel popcornmomenten natuurlijk geen lang leven beschoren zijn, maar toch. De campagnes zijn begonnen en het elkaar zwart maken en in negatief daglicht zetten zal schering en inslag zijn, de extreem rechtsen zijn er al mee begonnen op de social media kanalen, nou ja, in feite zijn ze er nooit mee gestopt, het is een beetje hun ding en het is de taal van hun blind idolate achterban ('hij seg watof wij denke'). 

Met de wat minder zichtbare staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) die er ook mee stopt, zet dat de teller van de 'tien kleine Indiaantjes' al op vijf. Wie volgt?

Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra, Mark Rutte en Carola Schouten. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten