zondag 9 juli 2023

De val

Het kabinet is maar weer eens gevallen. Nadat het de vorige keer was gevallen heeft het 299 dagen geduurd voordat er weer een nieuw kabinet aantrad. Hoewel, nieuw.... het waren dezelfde vier partijen, VVD, D66, CDA en CU, die eerder waren gevallen over de toeslagenaffaire. Je verzint het niet, een ieder wist toen al dat het geen vier jaar stand zou houden en voilà.

Deze keer heet het gevallen te zijn over de asielkwestie, maar ik vermoed zomaar dat premier Mark Rutte, die tot ieders verbazing plotseling, een paar dagen voor het zomerreces, er met een gestrekt been inging, een heel andere agenda erop nahoudt. Hij hoopt, denk ik, na de verkiezingen in een nieuw kabinet te zitten over rechts en dat zou in dit geval wel eens heel erg rechts kunnen zijn. Zijn partij, de VVD, heeft een granieten achterban die, al zou ie bij hen op tafel schijten tóch op hem en de VVD blijven stemmen. In de peilingen staat de VVD er dan ook helemaal niet slecht voor. Mark ziet zichzelf, sans gêne, gewoon weer premier worden van Rutte V,  maar dan met andere rechtse partijen. Geert Wilders van de PVV, een partij met ook een stabiele, zij het chronisch boze, achterban, heeft de deur al op een kier gezet, voeg daar de BBB van Caroline (Kèro'lai'n) van der Plas aan toe en de drie in cement gegoten zetels van de SGP mannenbroeders en je weet dat er binnen afzienbare tijd weer een kabinet zal vallen. Dit kunnen natuurlijk ook andere samenstellingen zijn, er zijn genoeg rechtse tot extreem rechtse splinterpartijtjes. 

Toute nation a le gouvernemant qu'elle mérite, ik weet het, maar het klimaat, de natuur en de dieren verdienen in ieder geval wel beter. Mij maakt het de pis niet lauw, ik sta zowat met één been het graf, maar de generaties na mij gun ik ook zo van harte een leefbare wereld. Het is dan ook wonderlijk om te vernemen dat een flink aantal jongeren terug willen naar de idealen en visies uit de priktollentijd, m.a.w. een tijd die ze helemaal nooit hebben meegemaakt. Vervreemdend ook wel.

Toch kan in deze ook een diabolische vrolijkheid zich meester maken van me, stel dat BBB van Caroline (Kèro'lai'n) het zo goed gaat doen dat zij premier zal worden. En dat ze dan naar het buitenland zal moeten als visitekaartje van ons land. In die aftandse lappen die ze altijd om zich heen heeft gedrapeerd, of dat afschuwelijke leren jasje waar ze in uit te tekenen is, met een boerenzakdoek in haar te zwart geverfde coupe wanhoop geknoopt. Ma Flodder op missie. Gênanter wordt het niet. Het Engels van Mark is al tenenkrommend, maar ik vermoed dat het bij Caroline (Kèro'lai'n) helemaal niet aanwezig is. 

Maar goed, ik loop veel te ver vooruit, het is pas zover als de dikke dame heeft gezongen (pun intended). Ik weet in ieder geval wel dat er heel hard is gevloekt. In Griekenland om precies te zijn. Willem-Alexander moest zijn vakantie afbreken en terug naar Nederland vanwege de ontslagaanvraag door Mark van de ministers en staatssecretarissen. Het heeft gedonderd in de villa van de von Amsbergjes. Het wordt geen kalm zomerreces, dat afgelopen vrijdag is ingegaan. Men moet weer campagnes gaan opzetten voor de verkiezingen ergens in de herfst. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten