zaterdag 11 mei 2024

And the winner is....

Als het goed is, gaan we vanavond horen wie het 68e Eurovisie Songfestival heeft gewonnen. Als het goed is, want niets is meer zeker. Gisteren kwam naar voren dat Joost Klein bij een 'incident' was betrokken en daardoor niet mocht repeteren en ook mocht hij gisteravond niet optreden bij de generale repetitie waar de vakjury's hun punten op baseren. Het moet nogal een incident zijn geweest, want de EBU kijkt doorgaans niet zo nauw, een land wat genocide pleegt kan volgens diezelfde EBU gewoon meedoen. Terwijl ik dit blogje schrijf is het zo dat Joost er vanavond gewoon bij is en baseert de vakjury de punten voor Joost op zijn optreden in de halve finale van donderdag. Bij de aankondiging gisteren dat 'the Dutch contestant won't perform tonight' kwam er een massaal boegeroep uit de zaal en werd er 'Joost-Joost-Joost' gescandeerd. De EBU heeft hun website op offline gezet.

Maar het is niet voorbij eer de dikke dame heeft gezongen, maar wie weet wil Joost wel niet meer, of mág hij niet optreden vanwege het 'incident'. En zullen er dan artiesten van andere landen solidair zijn met hem en zeggen, 'bekijk het maar'? Moet Nikkie de Jager dan nog wel gewoon punten geven namens Nederland? Zullen andere landen dan om zand in de machine te gooien Nederland punten geven ook al was er geen optreden? En als ie wel zingt, krijgt ie dan sympathiepunten van het publiek of juist niet? Gaat het festival überhaupt nog wel door? Zoveel vragen, want dit heeft zich nog nooit voorgedaan in al die 67 jaar niet. Zeker niet een eventuele diskwalificatie tijdens het festival. Nou ja, we gaan het meemaken, maar het zal hoe dan ook een vrij ongemakkelijke avond worden. 'United by Music'..... nou, denk opnieuw. "Grootvader, hoe is de Derde Wereldoorlog ook al weer begonnen?" "Ach ja kind, het begon met een liedjesfestival...." 

Maar goed, laten we er, inch Allah, vanuit gaan dat we vanavond gewoon een winnaar hebben. Wellicht leuk om te zien welke landen er in die 67 jaar ervoor die winnaar zijn voorgegaan.

  • 7 keer: Ierland, Zweden
  • 5 keer: Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Verenigd Koninkrijk
  • 4 keer: Israël
  • 3 keer: Denemarken, Italië, Noorwegen, Oekraïne
  • 2 keer: Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland
  • 1 keer: Azerbeidzjan, België, Estland, Finland, Griekenland, Joegoslavië, Letland, Monaco, Portugal, Rusland, Servië, Turkije
Van de landen die, als God het wil, vanavond aantreden hebben Armenië, Cyprus, Georgië, Kroatië, Letland, Litouwen en Slovenië nog nooit gewonnen. Het zou leuk zijn als één van hen... ik gok op Kroatië. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten