maandag 6 mei 2024

Eerste Voorronde Eurovisie Songfestival 2024 deel 1

Vandaag een blik op de eerste negen deelnemers van de eerste voorronde van het Eurovisie Songfestival morgenavond. 

Cyprus 
Liar - Silia Kapsis
Ieder jaar zitten dit soort nummers er weer bij, een zo genoemde 'powervrouw' die met afgemeten zinnetjes en veel haargezwaai op een dansbaar ritme laat weten dat er niet maar haar te spotten valt. Een lekker radiohitje, ligt goed in het gehoor en zal op een hoop bijval kunnen rekenen van de doelgroep.

Servië
Ramonda - Teya Dora
'Sag Mir Wo Die Blumen Sind' zong Marlene Dietrich ooit, over de zinloosheid van oorlog, en Teya doet hetzelfde, ze bezingt de lila ramondabloem welke in Servië als symbool staat voor de slachtoffers, verliezen en het weer herrijzen van het land na de Eerste Wereldoorlog. 'De wereld brand net zoals iedere bloem, waar zijn de lila ramondas?' zingt Teya in een lied waarin men nog steeds flarden van Duncan Laurence z'n 'Arcade' in hoort, zijn schaduw op het festival is lang. Met de recent versoepelde regels zien we enkel Teya, maar horen we een heel koor wat al op de backingtrack staat. 

Litouwen
Luktelk - Silvester Belt
Nee, Silvester zingt niet 'Lockdown' maar 'Luktelk' wat 'Wacht' betekent, maar met dansers met gezichtsbedekkende outfits zou je zomaar het eerste kunnen verstaan. Het is een vrolijk dansbaar nummer waarin Silvester vraagt aan zijn geliefde om op hem te wachten. Zijn stem is wat magertjes en hij is niet heel toonvast. 

Ierland
Doomsday Blue - Bambie Thug
Nou, daar is de gezelligheid. In een fragmentarisch nummer wat maar niet op gang lijkt te komen schreeuwt Bambie het soms uit om daarna weer heel lieflijk te zingen geholpen op de backingtrack door, zo lijkt het, de vocalen van Beëlzebub zelf. Lene Lovich meets Nina Hagen 2.0. Ik vermoed zomaar dat Ierland er zaterdag niet bij zal zijn. 

Oekraïne
Teresa & Maria - Alyona Alyona & Jerry Heil
Beide dames hebben een solocarrière en vormen voor dit festival een gelegenheidsduo. Ik heb de vertaling van de tekst gelezen en weet nog niet waar het nou over gaat, ze zingen en rappen over Mama Teresa en Diva Maria die blootvoets door de wereld lopen op bladvormige splinters. Ik vind het drie keer niks. Daarbij heeft Jerry nogal wat moeite om zuiver te blijven zingen. Een pre is dat ze voor de backings vier échte mensen live laten meezingen in plaats van die stemmen op band te hebben staan. Ik weet natuurlijk niet of ze dat morgenavond ook zo doen.

Polen
The Tower - Luna
Aardig in het gehoor liggend niemendalletje. Luna heeft een vrij zwakke monotone stem wat op een gegeven moment, ook in die slechts drie minuten, wat gaat vervelen. Dit gaat niet echt potten breken. 

Kroatië
Rim Tim Tagi Dim - Baby Lasagna
Dit is natuurlijk enig, een soort Kroatische Billy Idol met een geweldig leuk lied wat in aanloop naar het festival al snel populair is geworden en zelfs door velen als winnaar wordt getipt. Hij vist wel in dezelfde vijver als onze Joost. Ook Baby zingt over iemand die zijn vaderland verlaat om zijn geluk elders te beproeven op een aanstekelijk ritme met een tekst die net als bij Joost een oorwurm is. Komt helemaal goed met Kroatië dit jaar.

IJsland
Scared Of Heights - Hera Björk
Hera deed in 2010 ook al mee voor IJsland en werd in de finale toen 19e maar bleek een geliefde kandidaat bij de immer licht hysterische idolate achterban. Nu doet ze weer mee met een wat vlak nummer waarbij ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat ze tijdens de nationale finale van IJsland met haar eigen stem (op band) meezingt. ook het alom aanwezige koor op de backingtrack kan nooit enkel door die vier mensen worden gezongen die met haar op het podium staan. We gaan het zien (en horen). 

Slovenië
Veronika - Raiven
Raiven zelf noemt haar bijdrage een 'donker en alternatief popnummer', waarbij ze is geïnspireerd door het verhaal van Veronika van Desenice, een gravin die als eerste vrouw in Slovenië werd beschuldigd van hekserij en is vermoord, door verdrinking, in opdracht van haar schoonvader. Vocaal staat Raiven haar vrouwtje, ze zingt opera en in musicals maar dit is niet een heel toegankelijk lied. Rrrrraaaa! 

Morgen de zes overige kandidaten en twee van de vijf grote (lees: meest betalende) landen, Duitsland en Verenigd Koninkrijk en de winnaar van vorig jaar (Zweden) die hun lied ten gehore zullen brengen, maar al verzekerd zijn van een plaats in de finale zaterdag en op wie dus niet gestemd kan worden. 

Ierland: Bambie Thug.

Kroatië: Baby Lasagna.

Cyprus: Silia Kapsis.




4 opmerkingen:

  1. Leuk om jouw mening te lezen. Ik vind Ierland dan weer geweldig en een stuk origineler dan Europabah. Ben ervan overtuigd dat Bambie wel degelijk de finale gaat halen en daar ook nog richting de top 10 gaat :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Ierse inzending is in ieder geval 'anders'. We gaan zien wat het doet.

      Verwijderen
  2. Ierland is vreselijk, dat is toch geen zangkunst. Hoe extremer en gekker, hoe meer men zich in kijker probeert te spelen. Deze herrie luister je niet voor je lol toch.... waar is tekst en melodie..... Zoetsappige liedjes hoeven ook niet, maar er zijn grenzen.... En waarom hebben al die vrouwelijke artiesten die ik zag toch vrijwel allemaal zulke lange puntige nagels..... de een heeft ze nog langer dan de ander....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is geen 'Poupée de cire' of 'Save your kisses', en ook niet helemaal mijn kopje thee, maar het is ook geen 1965 of 1976 meer. Qua entertainment is het goud. Maar winnen zal het niet.

      Verwijderen