donderdag 9 mei 2024

Tweede voorronde Eurovisie Songfestival deel 2

Gisteren de eerste negen kandidaten besproken die vanavond de strijd aangaan voor een plekje in de finale aanstaande zaterdag, vandaag de volgende zeven en drie landen die al verzekerd zijn van een plek in de finale en dus niet meedoen aan de competitie vanavond, maar wel hun nummer alvast laten horen en zien. 

San Marino
11:11 - Megara
Fuchsia-rock, zo noemt de Spaanse band Megara hun muziekstijl. Dit lied werd afgewezen voor de Spaanse preselectie, maar met aangepaste Italiaanse tekst won het de San Marinese voorronde. De titel, '11:11', komt nergens in de tekst voor, de band zegt dat het te maken heeft met numerologie en het een engelengetal is verbonden met spirituele ontwaking en persoonlijke groei. Ik vind het voornamelijk veel herrie.

Georgië
Firefighter - Nutsa Buzaladze
Ja, dit heeft 'Eurovisie' written all over it, opzwepende melodie, een prachtige zangeres met een geweldige stem en een choreografie met veel haargezwaai. Hiermee zou Georgië wel eens in de finale terecht kunnen komen wat ze de laatste zes keer niet is gelukt. 

België
Before The Party's Over - Mustii
De laatste minuut is de titel het enige wat Mustii met veel pathos zingt ondersteund door een koor vanaf de muziekband. Dit gezegd hebbende komt België met een sterke bijdrage wat goed in elkaar zit en met overtuiging wordt gezongen door Mustii die in eigen land een hele staat van dienst heeft, naast zanger ook als acteur.  

Estland
Nendest Narkootikumidest Ei Tea Me Küll Midagi - 5miinust & Puuluup
Daar waar bij het Eurovisie Songfestival meestal wordt gekozen voor een korte aansprekende titel, vaak maar één woord, dit jaar hebben 23 landen een inzending met maar één woord als titel, denkt Estland daar heel anders over. 'Over Deze Medicijnen Weten We Nog Niets' is de vertaling ervan. Nou, u begrijpt, dat geeft jolijt. Het is een samenwerking tussen de band 5miinust en het duo op leeftijd Puuluup.
In een drukke kakafonie zingen ze dat ze geen junkies zijn maar dat ze het verschil niet weten tussen vitaminen en speed. 

Israël
Hurricane - Eden Golan
Een powerballad wat voor het festival moest worden herschreven omdat de oorspronkelijke titel, 'October Rain', en de tekst naar de aanslagen van Hamas op 7 oktober 2023 zouden verwijzen. Eden zingt het goed, maar het is tegelijkertijd ook een wat middelmatige bijdrage. Het kan alle kanten op gaan. 

Noorwegen
Ulveham - Gåte
De band Gåte maakt progressieve folkrock, Noorse volksmuziek vermengd met metal en elektronische muziek. In 'Ulveham' schreeuwt zangeres Gunnhild het uit, ze bezingt een sprookje waarin ze als een soort mix tussen Assepoester, Sneeuwwitje en Roodkapje door een boze stiefmoeder het bos in wordt gestuurd met een boze wolf en al, maar ook dat ze het bloed van haar broer moet drinken. Gezellig. 

Nederland
Europapa - Joost Klein
Nou ja, wat valt er nog te zeggen over de hekkensluiter van de voorrondes, onze Joost en zijn 'Europapa', u heeft vast niet onder een steen geleefd de laatste maanden. Net als bij Duncan Laurence in 2019 en Ruth Jacott in 1993 denk ik dat Nederland het festival zou kunnen winnen, of op z'n minst in de top vijf zal eindigen. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ook Joost dankbaar en breed gebruik maakt van vocalen en stemmetjes op de backingtrack. Bij de oorspronkelijke versie hoort het stukje waarin hij zijn vader bedankt, wat in de videoclip is te zien en wat het nummer een diepere lading meegeeft, er niet bij. Vanavond doet Joost het wel. Dat mag, als alles maar binnen drie minuten blijft, anders moet je dood volgens Coot van Doesburgh die Willeke Alberti's inzending 'Waar Is De Zon' heeft geschreven wat nét iets te lang was. 

De drie volgende landen brengen vanavond hun inzending, maar doen niet mee aan de competitie, ze zijn sowieso al te zien in de finale. 

Frankrijk
Mon Amour - Slimane Nebchi
Voor hen die het oude 'songfestival chanson' missen, hier is Slimane die met veel emotie en groteske armgebaren een weergaloos chanson zingt. Hij heeft de beste stem van dit festival en het moet wel heel raar lopen als Frankrijk hiermee niet in de top 10 belandt. 

Italië
La Noia - Angelina Mango
Verveling, daar zingt Angelina over, maar het lied is zeker niet vervelend, het swingt en ligt goed in het gehoor. Ze zingt prima, maar qua beweging zou een danslesje hier of daar geen overbodige luxe zijn. Maar goed, het is een songfestival en geen danswedstrijd. 

Spanje
Zorra - Nebulossa
Het echtpaar María Bas en Mark Dasousa zijn al 20 jaar getrouwd en vormen sinds 2018 het duo Nebulossa. 'Zorra' betekent 'bitch', 'hoer' of 'slet', welkom op Eurovisie 2024. Op een jaren negentig deuntje zingt María dat als ze alleen uitgaat, het naar haar zin heeft en krijgt wat ze wil ze als zorra wordt gezien. Maar het doet haar niet zoveel, ze haalt er haar kracht uit. Zuiver zingen doet ze dan net weer niet. 

Voor iedereen weer veel succes en plezier gewenst!

Estland: 5miinust & Puuluup.

België: Mustii.

Noorwegen: Gåte.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten