Mijn geboortestad Den Haag komt tegenwoordig vooral in het nieuws als de hoer van Babylon waar volgens sommigen alle kwaad vandaan komt, maar waar in mijn beleving juist alle kwaad naartoe gaat om er amok te maken. Nee, dan in de jaren zestig, Den Haag was toen Beatstad nummer 1. Iedere wijk, wat zeg ik, iedere buurt had z'n eigen bandje die muziek maakte met lokaal succes. Toch groeide ook een flink aantal bands uit die landelijk succes mochten ervaren en enkelen kregen zelfs internationale furore.
Dat het uniek was en een bijzondere tijd wordt de laatste jaren onderkent. Zo zijn er op verschillende plekken in de stad herinneringen aangebracht aan die tijd. In de wijken waar leden van een band woonden en waar de eerste stappen naar muzikale bekendheid werden gezet zijn plaquettes, songteksten en schilderingen aangebracht. Ik neem u mee op een wandeling door Den Haag.
Allereerst gaan we naar de Terletstraat 13 in het Transvaalkwartier, daar woonde Rinus Gerritsen, bassist van Golden Earring. De eerste drummer van de band, Fred van Hilst woonde er op nummer 21 en in dat huis oefenden ze en werd hun eerste hit 'Please Go' gecomponeerd. We lopen de hoek om naar de Hulshorststraat 145 waar gitarist, componist en zanger George Kooymans van Golden Earring woonde. Op het adres van Rinus is een songtekst van Golden Earring aangebracht en bij het voormalig woonhuis van George een plaquette.
Ja, ook uit de wijk waar ik woonde, Morgenstond, kwam een landelijk bekende band vandaan, Q65, onder Hagenezen bekend als 'De Kjoe'. De naam van de van de band is ontstaan doordat ze het nummer 'Suzie Q' zo geweldig vonden en ze zijn opgericht in 1965. Zanger Wim Bieler verstond de kunst om Engels met een Haags accent te zingen. 'Cry In The Night' werd 'Crèi in duh nèigt'. Op het Almeloplein is de tekst van hun grootste hit 'The Life I Live' aangebracht.
Een wijk verder, Bouwlust, woonde de uit Indië gerepatrieerde familie Tielman. Zonen Reggy, Ponthon, Andy en Loulou brachten de Indorock mee. Zij en andere muzikanten met Indische roots worden door alle andere Haagse bands gezien als de pioniers van Nederlandse Pop- en rockmuziek en grondleggers van Den Haag als Beatstad nummer 1. Meer dan terecht dat ook zij een gevelplaquette hebben gekregen op de Bouwlustlaan.
In 1967 werd door Robby van Leeuwen de band Shocking Blue opgericht met als zanger Fred de Wilde. Die moest de groep een jaar later verlaten vanwege militaire dienst en Robby besloot dat hij een zangeres wilde, dat werd Mariska Veres. Een gouden greep. Haagse Mariska kwam uit een zeer muzikale Hongaars-Duitse familie en had precies dat mysterieuze uiterlijk en unieke stemgeluid die Shocking Blue naar grote hoogte deed stijgen met als hoogtepunt een nummer één hit in Amerika met 'Venus'. In de jaren negentig van de vorige eeuw was Mariska reguliere klant op mijn boekenafdeling in Rijswijk. Leuk detail, als klein meisje kwam ze bij mijn moeder in de bakkerswinkel. Veel te jong op 59 jarige leeftijd is Mariska in 2006 overleden. Maar onlangs is op het Prins Hendrikplein een portret van haar onthult om haar te eren en te danken voor haar bijdrage aan de Haagse popgeschiedenis.
Als laatste gaan we naar de hoek Zoutmanstraat-Elandstraat in het Zeeheldenkwartier. Daar zien we hoe actueel een tekst uit 1965 nu vijfenvijftig jaar later nog steeds is. De band The Motions met zanger Rudy Bennett zongen en speelden toen het mooie 'Wasted Words' de hitlijsten in. Het zou nu nog gezongen kunnen worden zonder iets aan kracht in te boeten. En Rudy zong het dan ook bij de onthulling van de geveltekst.
De wandeling door Beatstad nummer 1 is ten einde, maar er zijn nog zoveel bands en muzikanten uit Den Haag die ook hun eigen kleine eerbetoon verdienen in de wijk waar zij woonden. Ik hoop dat dit slechts het begin zal zijn van tientallen gevelteksten en plaquettes om niet te vergeten dat Den Haag hofleverancier was van heel veel muzikaal talent.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten