Ik hoorde en zag het bericht en telde in mijn hoofd af, drie...twee...één.... en ja hoor, boos, verongelijkt Nederland met een ruime meerderheid aan de (uiterste) rechterkant van het politieke spectrum waren weer eens in hun wiek geschoten. Het zijn dezelfde mensen die niet meer bij de HEMA komen vanwege genderneutrale kinderkleding, diverse andere winkels mijden omdat die in hun ogen te weinig aan Sint Nicolaas en/of kerst doen in december, bijna een inzinking kregen toen negerzoenen hernoemd werden tot chocolade zoenen en zich de laatste jaren in mei al beginnen op te winden over het feit dat het sprookjesfiguur zwarte Piet in de oude vorm zijn langste tijd wel heeft gehad.
Ik heb ze nooit gehoord in die vijf jaar dat de Gouden koets in onderhoud was hoezeer ze 'm miste, maar nu komt het toverwoord 'traditie' weer over hun lippen en dat die telkenmale van ons wordt afgepakt. Nou, de traditie dat koning en koningin in een koets het kippenstukje van Noordeinde naar de Ridderzaal zullen afleggen op de derde dinsdag in september blijft gewoon, hoor. Het is alleen in de Glazen Koets waar we al vier jaar van hebben kunnen genieten. En over traditie gesproken, deze is nóg ouder dan de Gouden en werd zelfs al eerder dan de Gouden gebruikt. En het zilveren lijntje, of in dit geval gouden lijntje, is dat die koets straks, als je wilt, dagelijks te bezichtigen is in het museum!
Op de Gouden Koets zijn verschillende paneelschilderingen aangebracht waaronder 'Hulde der Koloniën' waarop zwarte mensen te zien zijn aan wie beschaving en ontwikkeling wordt gebracht door de Nederlandse Maagd gezeten op een troon waar buigende zwarte mensen omheen staan die geschenken aan haar voeten leggen. U en ik weten dat één en ander niet geheel vrijwillig, zachtzinnig en zonder bloedvergieten is gegaan in die jaren. Het is een geschiedenis die benoemd en getoond moet worden in lessen op school en in het museum met de juiste uitleg erbij. Maar is het geschikt om er mee door de stad te paraderen door de vorst en zijn gemalin? Dat is de vraag die, als ik het goed begrepen heb, door het museum in het land wordt uitgezet en de informatie die dat oplevert wordt gebruikt bij het tentoonstellen van de koets. Van juni tot november 2021 zal de Gouden Koets te zien zijn in het Amsterdams Museum.
De eerder genoemde groep mensen willen en kunnen het begrip 'voortschrijdend inzicht' niet bevatten. En zijn na mijn derde tel volledig los gegaan op social media met de oude kool die nog steeds niet uit gestoofd is. En toch is er maar één die beslist of de Gouden Koets na 2021 weer gebruikt zal gaan worden, Willem-Alexander. Zijn overgrootmoeder Wilhelmina vond de aan haar geschonken koets afschuwelijk en heeft hem dan ook jaren niet gebruikt, er kraaide geen haan naar, maar ja, toen was er nog geen social media. Waar zouden in die tijd chronisch boze en verongelijkte mensen hun pijlen op hebben gericht?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten