donderdag 3 februari 2022

'.....dan vraagt ze erom.....'

Het overgrote deel van de vrouwen heeft er dus wel eens mee te maken gehad, lastig gevallen worden op straat. Ik ken de verhalen die in het nieuws komen en van de vrouwen om me heen. Het lastig gevallen worden op straat (nageroepen of -gefloten, achtervolgd, onaangenaam worden aangesproken of zelfs aangeraakt) is dus iets wat naast seksueel of ander grensoverschrijdend gedrag op bijvoorbeeld de werkvloer bestaat. 

Nu dit naar voren komt in een tijd waarin dat hele voice-gebeuren is geopenbaard zou je denken dat mannen eens bij zichzelf te rade gaan. En gelukkig doen veel mannen dat ook. Daarnaast zijn er mannen wiens man zijn het enige is waar ze hun bestaansrecht aan ontlenen, de Thierry Baudet-achtigen om het maar even grofweg te duiden.  U weet toch nog wel wat Thierry van vouwen vindt? "De realiteit is dat vrouwen helemaal niet willen dat je hun 'nee', hun weerstand respecteert; de realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja overmand willen worden" 

Dit soort mannen reageert als door een wesp gestoken nu hen gevraagd wordt eens over hun eigen gedrag richting vrouwen na te denken. Simon Carmiggelt heeft deze neanderthalers ooit eens heel kernachtig omschreven: "De haan hier in de buurt kraait om geen andere reden dan de andere hanen te kunnen overstemmen; de meeste mannenlevens komen hierop neer". De reacties van hen op de diverse internetfora zijn ontluisterend, met de boomerklassieker 'als een vrouw ....(vul maar in)....dan vraagt ze erom' als nog steeds trieste nummer één om wangedrag richting vrouwen goed te praten. En erger nog, er zijn ook vrouwen die vinden dat andere vrouwen die zich onveilig voelen hierover niet moet zeuren. 

Het volk is weer eens ernstig verdeeld in twee kampen, dat zie je de laatste tijd wel met meer dingen. Zelf vorm ik als man met artistieke neigingen totaal geen bedreiging voor welke vrouw dan ook, maar als ik in het donker loop en een vrouw loopt voor me dan weet ze dat niet. Wat ik mezelf heb aangeleerd te doen is dan aan de andere kant van de straat te gaan lopen en als dat niet kan, haar voorbij te gaan zodat ze me kan zien en ik niet enkel maar voetstappen achter haar ben. Het kost mij echt geen moeite en als het eenmaal in je systeem zit doe je het automatisch. En zo zullen er wel meer kleine dingen zijn die mannen die geen kwaad in de zin hebben in acht kunnen nemen om rekening te houden met vrouwen in voor hen kwetsbare of bedreigende situaties. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten