zondag 20 februari 2022

Happy vibes week 8

 Zo'n dertig jaar geleden begon de nu 64 jarige Marian Bultman uit IJmuiden een briefwisseling met Vincent Simmons een gevangene in Amerika. Destijds was ze actief voor Amnesty International en altijd begaan met het lot van gevangenen over de wereld. Via Amnesty hoorde ze over zijn zaak en besloot te gaan schrijven. 

Vincent was in 1977 veroordeeld tot 100 jaar celstraf voor de verkrachting van twee veertienjarige tweelingzussen. Gaandeweg kwam Marian er achter dat het de jury enkele minuten heeft gekost om hem te veroordelen en dat ontlastend bewijs nooit is gedeeld. Vincent heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Marian heeft al die jaren boven op de zaak gezeten, zocht materiaal, bracht mensen met elkaar in contact en richtte fondsen op om heropening van de zaak te kunnen financieren.

Door de jaren heen zocht ze Vincent veertien keer op, ook zijn familie kwam regelmatig bij hem op bezoek. Marian was erbij in de rechtszaal afgelopen maandag, waar Vincent te horen kreeg dat hij vrij kwam vanwege het niet delen van het ontlastende bewijs destijds. Op het moment van de verkrachting was hij ergens anders in een café. 

Marian heeft met Vincent en zijn familie een vriendschap voor het leven. Ze blijft nog een paar dagen bij hem om te helpen met een nieuwe start. Volgende week wordt hij 70 jaar. Ze gaan nieuwe kleding kopen en gaan zijn vrijheid vieren. Hij kan gelukkig tijdelijk bij zijn zus wonen. 

Marian en Vincent net na de uitspraak.

Vincent met Marian en haar man Marinus aan het kleding shoppen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten