vrijdag 24 juni 2022

Bruine boeren

Mocht u ondanks het 'bezoek' bij minster Christianne van der Wal thuis onlangs en de vorige protesten vol intimidatie, bedreigingen, vernielingen en ontregelingen nog ambivalent staan tegenover de boze verongelijkte boeren, na afgelopen woensdag is het wel duidelijk. Het feit dat bruinrechts het allemaal steunt en het over 'onze boeren' heeft is natuurlijk een perfecte graadmeter om er nog eens goed over na te denken. Ooit werd er ook over 'onze homo's' gesproken in die kringen enkel en alleen om er moslims mee in een kwaad daglicht te zetten. Bruinrechts heeft helemaal niets met homo's, want jaren vijftig ideologieën, ze zijn ook fel tegen abortus. Met boeren hebben ze ook niet zoveel, maar hun 'onze boeren' schetst zo fijn het geromantiseerde jaren vijftigbeeld van een oude boer die met 8 koeien een klein familiebedrijfje runt. 

De boeren zijn tegen de stikstofplannen, en daar waar men tegen is en wat het overgrote deel van de bevolking snapt en begrijpt, daar is bruinrechts van de partij. Tegen zijn is hun hele bestaansrecht. Kamerleden van D66, GroenLinks en VVD werd afgeraden om naar het boerenprotest te gaan omdat niet voor hun veiligheid kon worden ingestaan. Fakkels, hooivorken, dat werk vermoed ik. Je zou dan als collega Kamerleden zeggen, dan gaan wij ook niet. Maar basis collegiale omgangsvormen, daar doet bruinrechts niet aan, dus daar stonden ze, de afgevaardigden van SGP, BBB, JA21, BvNL, FvD en PVV het roerend met de boeren eens te zijn. 

Ondanks dat de politie had aangekondigd te zullen handhaven, werd er niet ingegrepen toen de boeren met tractors en weet ik wat voor landbouwvoortuigen de snelwegen blokkeerden en zelfs gingen spookrijden. Er zijn ook gewonden gevallen. De politie zegt niets te kunnen aanvangen want 'Moeilijk optreden als het zo massaal is'. Geruststellende gedachte, zeker nu #burgeroorlog trending is onder de laagschedelige primair denkende en reagerende achterban van bruinrechts. 

Ik begrijp de onrust bij de boeren. Maar de hakken in de aarde is niet constructief en het kan zo natuurlijk niet doorgaan. Mij persoonlijk zal het aan m'n kont roesten, ik maak de resultaten van het niet willen verminderen van stikstofuitstoot niet meer mee en heb ook geen nazaten die ermee belast worden, maar desondanks lijkt het me toch fijn om een leefbare wereld achter te laten voor de onbekende mensen die na mij komen.

Onlangs heb ik het programma 'Eens ging de zee hier tekeer' bekeken over de Zuiderzeewerken, de Zuiderzee die werd afgesloten en veranderd in het IJsselmeer en gedeeltelijk ingepolderd werd. Daar zat destijds ook niemand op te wachten en was er ook veel wantrouwen en protest van de vissers, met vrijwel exact dezelfde argumenten die de boeren nu ook aandragen. Ook dat is uiteindelijk goed gekomen. Iets met soep en niet zo heet gegeten, kent u die uitdrukking? Thuis of op uw werk? 

En dan nog even dit:

- Elk jaar worden er 800.000 kalveren geïmporteerd. Ze worden hier vetgemest in (te) kleine stallen en worden daarna weer geëxporteerd.

- Geen boeren geen eten. Het grootste deel van de productie (70-90%) gaat naar het buitenland. De supermarkt is niet leeg als de productie wordt verkleind of aangepast. 

- Van alle werkende Nederlanders is iets meer dan 1,5% miljonair. Bij de overheid is het 0.3%. Bij de landbouw 18,2% waarbij de melkveehouders eruit springen met 43%.


Bruinrechts, de helden van de boeren. 

Dit ook....😵‍💫.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten