dinsdag 28 juni 2022

Herinnert U zich deze nog? #198

 


TRACEY ULLMAN
'BREAKAWAY'
1983
Aantal weken: 10
Hoogste positie: 2


Mocht de video niet te zien zijn, klik hier.

De zangcarrière van Tracey Ullman is maar een heel klein onderdeel van haar imposante carrière als actrice en comédienne zowel in haar geboorteland Engeland als in Amerika waar ze talloze awards voor heeft mogen ontvangen. In 'The Tracey Ullman Show' werden de eerste korte filmpjes van The Simpsons geïntroduceerd, wat later is uitgegroeid tot de langstlopende animatieserie

Haar korte carrière als popzangeres kwam tot stand doordat Dave Robinson van het vermaarde Stiff Records haar een platencontract aanbood vanwege een aantal muzikale parodieën die hij haar had zien doen op televisie. Het was begin jaren tachtig en de sixties sound was aan een revival bezig, veel artiesten grepen terug naar het geluid uit die tijd en scoorden er hits mee. In samenspraak met Stiff werd besloten een album op te nemen met jaren zestig invloeden maar wel met een jaren tachtig power-pop glans. 

Zelf was Tracey onder de indruk van jaren zestig iconen als Sandie Shaw, Dusty Springfield en Cilla Black. Het resultaat werd een album met de hilarische titel 'You Broke My Heart In 17 Places'. De eerste single werd dit 'Breakaway', een cover van Irma Thomas. Verder stond het album vol met covers van o.m. de al eerder genoemde Sandie en Dusty. Tracey's redelijke zangkwaliteiten werden door producer Peter Collins door middel van multitracking geharmoniseerd en de masters werden versneld afgespeeld. Tracey wist daarvan: "Als ik zing klink sowieso al als een klein meisje, maar nu klinkt het als Minnie Mouse met helium".

In twee jaar tijd brengt Tracey twee albums uit en een aantal singles en vindt het eind 1984 wel genoeg geweest en gaat zich weer op haar acteer carrière richten. "We hebben heel veel plezier gehad en onwijs veel gelachen maar ik ben er wel klaar mee". Tracey is nu 62, heeft zoals gezegd een geweldige carrière en is nog steeds bezig. Ze was tot aan zijn overlijden in 2013 getrouwd met producer Allan McKeown zij hebben twee kinderen Mabel en Johnny. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten