dinsdag 14 juni 2022

Niet oké

Van de week zag een post voorbij komen van actrice Rebel Wilson waarin ze haar nieuwe liefde, Ramona Agruma voorstelde: 'Ik dacht altijd op zoek te zijn naar een Disney-prins, maar misschien was wat ik echt al die tijd nodig had een Disney-prinses'. Daarbij had ze een foto geplaatst waarop ze er beiden heel gelukkig en verliefd uitzien. Ik dacht alleen maar: wat leuk, altijd fijn als mensen het geluk vinden.

Het blijkt echter anders in elkaar te steken. Ja, Rebel en Ramona zijn verliefd, maar het was niet de eigen keuze van Rebel om haar coming-out op dit moment met de wereld te delen. Een columnist van de Australische krant Sydney Morning Herald had een artikel in de pijplijn waarin hij de relatie bekend ging maken. Maar uit 'voorzichtigheid en respect' gaf de redactie van de krant Rebel twee dagen de tijd om te reageren op het artikel. Waardoor Rebel en Ramona er voor kozen om, gedwongen, hun relatie openbaar te maken. 

Het is zo niet oké om mensen uit de kast te duwen of te trekken als zij daar zelf nog niet aan toe zijn, ook niet, ik wil zelfs zeggen: juist niet, in het geval van een succesvolle actrice. En nee, Gerda, dat is niet wat nu eenmaal bij het bekend zijn hoort. Jouw leven in een vinex-wijk, met je te dikke uitgebluste man en je 2.3 kinderen is mislukt en daardoor ervaar je lichte opwinding als 'de sterren' van hun door het publiek gecreëerde voetstuk vallen, zodat je daar dan eindeloos over kan twitteren, facebooken en instagrammen, het geeft je het gevoel dat het bij jou dan allemaal nog wel meevalt. 

Maar bottom line is dat het nooit oké is om wie dan ook tot een coming-out te forceren of, erger nog, het voor hen te doen. Het is een heel persoonlijk iets waar enkel de persoon die het betreft de regie over heeft. Want vergist u zich niet, na die eerste coming-out is de kous niet af. Er komen gaandeweg meer momenten van coming-out. Bij de nieuwe school of de nieuwe studie, een nieuwe baan, sportclub, hobbyclub, en ga zo maar door. Altijd willen mensen weten hoe het zit, mensen willen kunnen duiden, in hokjes kunnen plaatsen. Altijd komt er één afgevaardigde die, vermoed ik, het kortste strootje heeft getrokken en het dan komt vragen. 'Het is geen probleem hoor, het maakt niks uit', nee, maar ze willen het wel weten. Soms ook uit interesse, maar vaker gewoon om bevestiging. Achteraf zullen de tientjes over en weer gaan van wie het goed had gegokt, dat gevoel geeft het.

Dus omdat na die eerste coming-out er nog zovele keren zullen volgen, laat die eerste keer dan in godsnaam aan de persoon zelf, wanneer die eraan toe is, het is haar/zijn/hen moment, en niet dat van jou omdat je mensen zo graag wilt kunnen plaatsen.

Ik wens Rebel en Ramona, na dit onfortuinlijke begin, alle geluk en liefde van de wereld. 

Ramona Agruma en Rebel Wilson. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten