dinsdag 21 juni 2022

Maastricht

Met ons hoofd vol van de indrukken die we in Roermond hadden opgedaan maakten we ons op voor wederom een warme nacht. Bij het ontwaken bleek het gelukkig zo'n 10 à 15 graden lager. Wat een fijnheid! Het ontbijt nuttigden we deze keer binnen en na het inpakken van de valiezen zijn we richting Maastricht gereden. Talitha was er nog nooit geweest en ik één keer in 1983 met mijn ouders. Het enige wat ik me nog kon herinneren was de Sint Servaasbrug die er nog steeds hetzelfde uitziet. De Sint Janskerk, waar je echt niet omheen kan, heb ik destijds waarschijnlijk niet opgeslagen. 

We hebben eerst wat gewandeld door de nog slapende stad en besloten om een rondvaart over de Maas te gaan doen. Dat kwam mooi uit want we voelden een drupje regen. We nestelden ons binnen en op een gegeven moment waanden we ons in een soort SBS of RTL realitysoap want daar kwam en hele uitschuiffamilie binnen met oma's opa's honden en een kinderwagen die zo werd gepositioneerd dat het bedienend personeel aan die kant geen doorgang meer had, maar dit waren niet het soort mensen die daar rekening mee houden. Het kind, voor wie de wagen was, bleek het door iedereen geadoreerde middelpunt. Voorop verteld: het kind was de hele rondvaart niet te horen, dit in tegenstelling tot één van de oma's, zo'n dan-kennen-ze-mij-nog-niet vrouw. Continu aan het woord en omstandig foto's makend. Talitha zag het allemaal en ik zat met mijn rug ernaar toe, maar haar gezichtsuitdrukkingen spraken boekdelen.

Wij genoten van een kopje koffie en eindelijk een vlaai, ik bedoel als je in Limburg bent moet je toch aan de vlaai, maar met die 35 graden een dag eerder, was die behoefte niet heel erg aanwezig. Na de vijftig minuten durende rondvaart was de regen ook opgehouden en hebben we verder een heel zonnige middag gehad. Op de boot hoorden wij over het Stokstraatkwartier wat verpauperd dreigde te raken maar waar men dat vanaf de jaren vijftig tot zeventig tegen is gegaan en het nu een heel mooi winkelgebied is geworden met bijzondere winkels in pittoreske straatjes met prachtige oude panden. We vielen met onze neus in de boter want het bleek een soort kunstweekend te zijn waardoor er door de hele binnenstad diverse kunstenaars te zien waren die hun kunst aanprezen. 

We hebben heerlijk gewandeld door de stad in een aangename temperatuur, door de oude straatjes, over de stadsmuur en voor een lunch zijn we neergestreken op een terras voor salade met wijn met, net ver genoeg om het leuk te vinden, een live dixielandband. In de namiddag weer de rit naar huis aanvaard en 's avonds nog wat rozig op de bank kunnen terugkijken op een geweldig leuk weekend.

Sint Janskerk.

Sint Servaasbrug.

Rondvaart met rederij Stiphout.

Stokstraatkwartier. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten