woensdag 8 juni 2022

In loving memory: Barry Ryan

Omdat ik bezig ben om mijn muziekcollectie op de harde schijf te voorzien van lp- en singlehoesjes (ja, ik ben een nerd) kom ik nog eens achter dingen. Zo weet ik nu pas dat Barry Ryan vorig jaar op 28 september is overleden. 

Barry was de zoon van zangeres Marion Ryan en Lloyd Sapherson. Op 15 jarige leeftijd gaat hij samen met zijn tweelingbroer Paul, net als zijn moeder, ook zingen, ze gebruiken hun moeders achternaam. Het duo Paul & Barry Ryan scoren een aantal hits in de Britse hitparade. Paul houdt het voor gezien, hij kan de druk niet aan en gaat nummers schrijven die Barry zingt. In 1968 neemt Barry het door Paul geschreven 'Eloise' op. Het melodramatische zwaar georkestreerde nummer van bijna 6 minuten slaat in als een bom. Volgens hetzelfde principe volgen nog meer hits. 

Begin jaren zeventig neemt het succes wat af, maar in Duitsland blijft Barry populair, dat hij zelfs een Duitstalige single opneemt, 'Zeit Macht Nur Vor Dem Teufel Halt'. Eind jaren zeventig begint hij een succesvolle carrière als mode- en portretfotograaf. Hij heeft portretten gefotografeerd van o.m. Margaret Thatcher, Paul McCartney en Stephen Hawking.  Zes van zijn werken zijn te vinden in de permanente collectie van de National Portrait Gallery in Londen. Tussendoor blijft hij optreden veelal in Duitsland maar ook in Engeland waar hij deel uitmaakt van de Solid Silver 60's Tour. 

Barry is van 1976 tot 1980 kort getrouwd geweest met prinses Tunku Miriam binti al-Marhum Sultan Sir Ibrahim. In 1995 huwt hij Christine Goodliff en zij krijgen twee kinderen. Zijn broer Paul overlijdt op 29 november 1992 op 44 jarige leeftijd aan kanker. Barry is 72 jaar geworden. 

Barry Ryan

Paul en Barry. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten