zaterdag 18 juni 2022

Op reis

Van Talitha heb ik voor mijn verjaardag een weekendje Roermond gekregen. Dat was niet zomaar een random keuze. Een aantal van mijn lezers zullen zich de verhalen van mijn tante Jopie herinneren die ik als feuilleton in mijn blogjes heb gepubliceerd. Samen met haar zus Netty (mijn moeder) waren ze in de oorlog bij de zusters van De Steenen Trappen in Roermond en hebben de zware bombardementen op de stad meegemaakt en de evacuatie via Duitsland naar Friesland, eerst lopend en later in veewagens met de trein.

Altijd heb ik in mijn achterhoofd gehouden een keer naar Roermond te gaan om het gebouw De Steenen Trappen te gaan zien. Het is geen klooster meer, maar het staat er nog wel. Talitha wist dit, vandaar dit geweldig leuke cadeau. Wij konden natuurlijk niet vermoeden dat het het warmste weekend in tijden zou zijn, en dat het zwaartepunt van de hitte in Limburg zou liggen. 

Vantevoren had Talitha voor een lunch geserveerd ergens halverwege. Ondanks dat bleek dat we ergens anders zaten dan gepland, hebben heerlijk buiten van een lekkere salade genoten. Ons hotel ligt in het plaatsje Horn (met één o) net buiten Roermond. Het is een voormalig klooster. Daar aangekomen even gerelaxt van de reis en besloten in het hotel op het terras te dineren. Heerlijk gegeten, alles wordt er vers gemaakt. 

Na het eten zijn we gaan wandelen, dat was een vrij surrealistische ervaring. De kerk met kerkhof, het nog bewoonde kasteel is nog zoals je verwacht, ook de directe omgeving daarvan niets aan de hand. Maar verder het dorp in, huizen met identieke zielloze onderhoudsvrije voortuinen, en het meest creepy was dat 99% van de huizen bij elk raam, echt tot aan de badkamerraampjes aan toe van die metalen rolluiken hebben. En allemaal dicht. Tel daarbij op dat wij de twee enige levende stervelingen waren die er liepen en u begrijpt dat wij hier het begin zagen van een uiteindelijk noodlottig verhaal. Die met keien, stenen en vreemde sculpturen ingerichte voortuinen leken steeds meer op graven. 

Uiteindelijk gewoon de Abdij gehaald waar we nog even wat hebben gedronken alvorens te bedde te gaan.

De Abdij 
Vooraf een proeverij.
Talitha had asperges met zalm en ik wienerschnitzel. Dat was jaren geleden.
Kat op het kerkhof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten