maandag 5 juni 2023

Nationale bloem

In België is het de klaproos, Duitsers hebben de korenbloem en vanzelfsprekend heeft Oostenrijk voor de edelweiß gekozen als nationale bloem, maar tot voor kort hadden wij in Nederland geen nationale bloem. 'De tulp' zult u zeggen, maar dan moogt u opnieuw denken, dat is al de nationale bloem van Turkije. Het ontbreken van een nationale bloem in Nederland bracht het programma 'Vroege Vogels' op het idee om een 'nationale bloemverkiezing' te houden in samenwerking met een aantal mensen die zich met natuur en planten bezig houden in de breedste zin van het woord. 

Wij, de inwoners van Nederland, konden stemmen. Daartoe was er een longlist gemaakt van veertig bloemen, daar kon je er vijf uitkiezen daar kwam dan een shortlist uit van vijf bloemen waarvan er één de uiteindelijke nationale bloem van Nederland zou worden na een nieuwe stemronde.

U begrijpt dat ik daar aan mee heb gedaan. Grappig vond ik dat van de vijf bloemen die ik uitgezocht had er vier op de shortlist terecht zijn gekomen. En dat de uiteindelijke winnaar ook mijn favoriet was. Ik ben dus heel blij met de nationale bloem van Nederland: het madeliefje!

Het madeliefje is een schattig bloempje dat, zolang het niet vriest, het hele jaar door bloeit. Ik word zelf vrolijk van die kleine madeliefjes in grasvelden. Voor kinderen is het vaak het eerste bloemetje waarmee ze in aanraking komen, welk kind heeft nou geen bloemenkransjes gemaakt van madeliefjes? (Nou ja, ik, maar ik vond het zo'n mooie wervende en tot de verbeelding sprekende zin). Annie M.G. Schmidt heeft het bloempje vereeuwigd in een zin uit haar liedje 'Op Een Mooie Pinksterdag': ....gingen madeliefjes plukken, eendjes voeren, eindeloos.... Daarnaast heeft het madeliefje als Madelief, zoals een klein aantal andere bloemen, het gebracht tot meisjesnaam die in bepaalde kringen populariteit geniet. 

Ik vind dat wij trots kunnen zijn op onze nationale bloem. Het is zoals Nederland is, klein maar alom vertegenwoordigd. Leve het madeliefje!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten