woensdag 28 juni 2023

Toen was geluk... #136

Van de week zag ik ergens een afbeelding van het boekje en lap! Ik was meteen terug op de basisschool. Ik heb het over een boekje van het educatieve spel LOCO. Mensen van mijn generatie zullen het zich zeker kunnen herinneren en ik zag dat het nu nog steeds in de handel is, zij het natuurlijk gemoderniseerd. 

LOCO staat voor Leren, Oefenen, Controleren en Ordenen. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik vandaag jaren oud was toen ik dat vernam, wat best kwalijk is want ik zag dat het destijds ook al gewoon op de boekjes stond. Als kind let je daar niet op, want je bent bezig met het willen doen van het (leerzame) spel. Het werd voor het eerst uitgebracht in 1968, dus toen ik er mee aan de gang ging op school was het een betrekkelijk nieuw iets. 

Er waren (en eigenlijk zijn) verschillende werkboeken, je doet de oefeningen uit het boek en plaatst de tegeltjes op de juiste plek in de de bijbehorende doos. Als je alle vragen hebt beantwoord, doe je de doos dicht, draait deze om, opent 'm dan weer en dan zie je een patroon. Als het patroon niet klopt heb je één of meerdere fouten gemaakt. Dat is globaal het idee. Hoe het helemaal precies werkt weet ik niet meer, het is dan ook best wel lang geleden. Maar ik kan me de lichte opwinding nog goed herinneren die zich meester maakte als je de doos omdraaide om te zien welk patroon het was geworden en of je het goed had gedaan. Voor ons, de kinderen uit die tijd leek het wel magie, de kinderen van thans die al in de wandelwagen met een eigen spelcomputertje of zelfs een telefoontje (I kid you not) zitten, zullen er wellicht wat meewarig naar kijken. 





1 opmerking:

  1. Herkende het gelijk. Op school veel gebruikt. Het lijkt alsof het gisteren was....

    BeantwoordenVerwijderen