zaterdag 19 januari 2013

Loting, schmoting

Vele mannen van middelbare leeftijd zitten dezer dagen in spanning of en wanneer er een elfstedentocht zal gaan plaatsvinden, want het heeft nu al een week gevroren. Anderen blijven 's-nachts op om de bekentenissen van de gevallen wielerlegende Lance Armstrong aan te horen. En daarnaast is het nieuwe seizoen van het succesprogramma "Wie Is De Mol" begonnen waar velen weer iedere week met spanning naar uitkijken, ook zelf meedoen en minutieus het programma volgen om aanwijzingen te ontdekken naar wie de molvinger wijst en hoewel ik het zelf niet kijk kan ik me heel goed voorstellen dat het heel leuk is om met vrienden en bekenden te analyseren wie volgens jou de mol wel zal moeten zijn.

Terwijl iedereen druk is met deze zaken is er schijnbaar argeloos iets besloten aangaande het Concours Eurovision De La Chanson van dit jaar. We wisten al dat er voor ons geen draaiorgels, indianentooien of Volendamse zangers naar Zweden zullen afreizen, maar rockmama Anouk die naar eigen zeggen een 'killersong' heeft welke wij eind februari gaan horen.

Loting heeft bepaald dat zij op 14 mei in de eerste semifinale mag zingen, maar was het vervolgens gebruikelijk dat er dan werd geloot voor de startpositie, wordt dat dit jaar losgelaten, en beslist het productieteam in welke volgorde de 16 landen zullen aantreden. Dit om het programma gevarieerd te houden zodat je bijvoorbeeld niet 6 ballads achter elkaar krijgt.

Ik vind het nogal een dingetje, direct weer een stok om mee te slaan mocht het onverhoopt niet lukken om naar de finale door te stoten. Ik hoor het geklaag al: "Ja 'ze' hadden ons ook als 2e laten zingen, en iedereen weet dat dat geen goede startpositie is", of iets van die strekking. Bij loting is het letterlijk 'de speling van het lot', nu wordt er bewust gekozen, en wie zegt dat er geen startposities worden gekocht?
Ik wil hier niets insinueren, ik geef alleen maar even aan dat dit zonder volksreferendum op Europees niveau is besloten.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten