zaterdag 17 juni 2017

Rollend door de goot; De tijd van je leven

Gisteren met Rick, Chris en Harry afgereisd naar Den Haag voor eerst een klein diner bij Room op het Anna Paulownaplein, waar we helaas niet buiten konden zitten vanwege dat het toch wel wat frisjes was. Maar ons werkelijke doel was het Zeeheldentheater waar de geslaagde studenten Tim van Scheijen en Claire Klinkert hun afstudeervoorstelling voor het eerst gingen spelen voor publiek na enkele weken eerder geslaagd te zijn na deze voorstelling voor de examencommissie te hebben gespeeld.

Tim en Claire hadden we al gezien in een korte voorstelling in december 2015 toen zij nog derdejaars waren. En dat smaakte naar meer. Tim was mij opgevallen en ik had tegen mijn toen nog collega Hans gezegd, die er met zijn vrouw werkt, dat als de examenvoorstellingen er waren we die graag wilden bijwonen, dat was dus gisteren.

Tim beet het spits af met zijn voorstelling "Rollend Door De Goot", de titel was ontleend aan het slotlied wat hij zong "Ik Ben Nou Nog Springlevend" van Frans Halsema. Tim nam ons mee in zijn voorstelling met verschillende verhaallijnen die steeds weer terugkwamen en soms door elkaar liepen. Hij is heel sterk in het vertellen, hij doet dat heel beeldend, zoals het levensverhaal van de Franse dichter Arthur Rimbaud, je hangt aan zijn lippen. Bij de door elkaar lopende verhaallijnen moet je als kijker/luisteraar heel goed opletten, het zou iets scherper aangezet kunnen worden. Heel leuk was zijn (eigen?) liedje over Willemijn van de radio op wie hij stiekem verliefd is. Het was de eerste keer dat hij deze voorstelling voor publiek speelde, dus er kan hier een daar nog iets verbeterd worden (Gerard Joling praat bijvoorbeeld niet met een Brabants accent), maar ik kan me voorstellen dat de examencommissie hem heeft laten slagen, alle ingrediënten zijn aanwezig om verder uit te gaan bouwen.

Na de pauze was Claire aan de beurt, het decor was omgetoverd met een aantal klokken, "De Tijd Van Je Leven" was de titel, dus we wisten meteen waarom. Claire kwam op met muziek als een robot en met een liedje. Daarna betrok ze meteen het publiek bij haar voorstelling die over de zaken van alledag gingen in het algemeen en in haar leven in het bijzonder. Relaties, op tijd komen of juist niet, haar studententijd, haar stiefmoederschap, midlife crisis, haar vriend, haar ouders alles werd op zeer vindingrijke, soms confronterende, humoristische en onderhoudende manier gebracht met een aantal liedjes. Op de juiste momenten leuke geluidseffecten, niet teveel maar precies goed. Ook zij speelde deze voorstelling na haar examen voor het eerst voor publiek. Volgens mijn bescheiden mening zit deze heel goed in elkaar. Kleine teksttip: 'Van achter lyceum van voren museum' noem je zo'n dame die je tegenkomt op de fiets, die verder heel beeldend en herkenbaar werd omschreven. Ook Claire heeft alles in zich om verder te gaan op de ingeslagen weg. Zij is in mijn ogen al een heel stuk gegroeid sinds december 2015.

Het was ontzettend leuk om deze voorstellingen te hebben kunnen zien, vooral ook omdat ze heel verschillend waren van aanpak en opzet. Het was een leuke avond en ik wens Tim en Claire heel veel succes, ze hebben hun diploma beiden zeer zeker verdiend.Geen opmerkingen:

Een reactie posten