maandag 18 februari 2019

Green Book

Het bestond dus echt, 'The Negro Motorist Green Book' een reisgids ten tijde van de rassensegregatie in de Verenigde Staten. De gids gaf informatie aan de Afro-Amerikaanse reizigers waar ze welkom waren of gevaar liepen. hij is verschenen tussen 1936 en 1966. De titel van de film is ontleend aan die gids en wordt gegeven aan de Italiaans-Amerikaanse Tony Vallelonga (Viggo Mortensen) wanneer hij als chauffeur gaat werken voor de beroemde Afro-Amerikaanse pianist Don 'Doc' Shirley (Mahershale Ali).

Het is een waargebeurd verhaal en speelt zich af in 1962. Tony, een man uit het arbeidersmilieu gaat werken als chauffeur en lijfwacht voor de erudiete Don als hij op tournee gaat door de zuidelijke staten van Amerika. De mannen zijn totaal verschillend en dat botst een aantal keer enorm, maar in de twee maanden durende reis groeien ze ook naar elkaar toen door wat ze meemaken. In het Zuiden waar racisme en discriminatie zeer aanwezig is komt het een aantal keer tot een confrontatie. Verbazingwekkende situaties doen zich voor. Don mag bijvoorbeeld wel optreden, maar mag niet in het restaurant dineren, en meer kwalijke zaken die zich openbaren vanwege zijn huidskleur. Ik bedacht me de hele film door dat het nog helemaal zo lang geleden niet is.

Zowel Viggo als Mahershale spelen hun rollen op briljante wijze. Mahershale excelleert in zijn stille spel. Adembenemend is de scene als hij bang is dat Tony zijn baan zal opzeggen, de trieste radeloze blik in zijn ogen staat op mijn netvlies gebrand. Hij heeft al drie awards voor deze rol mogen ontvangen en Viggo één. Beide acteurs en ook de film zijn tevens genomineerd voor een Oscar welke op 24 februari uitgereikt zal gaan worden.

Met humor een serieus onderwerp belichten wat bovendien ook nog waargebeurd is en daarbij ook de lelijke kanten van de mensheid laten zien is niet eenvoudig, maar het is met deze film gelukt. Ik raad deze film dan ook ten zeerste aan.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten