woensdag 20 februari 2019

Souvenirs

Het was de eerste voorstelling na de première een dag eerder, 'Souvenirs' van Karin Bloemen. De rode draad van de show is dat nu ze tegen de zestig loopt eens moet gaan opruimen, fysiek rommel uit huis, maar ook mentaal. Dat laatste komt vooral in haar Nederlandstalige liedjes naar voren, prachtige teksten geschreven door Jan Boerstoel, Koen van Dijk en Jurrian van Dongen die ze weergaloos vertolkt. Ook het al wat oudere lied 'Lef' geschreven door Jurrian en haar man Marnix Busstra past heel goed in deze voorstelling en blijft een indringend nummer. Daarnaast kan deze vrouw natuurlijk alles met die stem, 'A Whiter Shade Of Pale' van Procol Harum, 'Satisfaction' van Rolling Stones tot aan werk van Nina Hagen en Édith Piaf, Karin draait haar hand er niet voor om.

Ook komen er enkele types voorbij die haar helpen bij het opruimen, De dame van de platenmaatschappij, Tracey, die het publiek meedeelt dat Karin natuurlijk niet meer verkoopt, en dat de klad in de cd- en dvd-verkoop er toch al inzit en er zodoende veel te veel voorraad van haar in het magazijn ligt en die komt ze uitdelen. Cd's en dvd's worden het publiek in geworpen, en Tracey ziet er op toe dat die ook de achterste rijen bereiken. Ik zat op de eerste rij en heb een aantal items doorgeven, maar ze vond dat ik er zelf ook één mocht houden. Hoe leuk is dat?

Het meest hilarisch is de opruimgoeroe die grof gebekt eens uit de doeken doet wat voor een zooi er bij dat wijf thuis wel niet staat en ze gaat helemaal los over hoe dik ze wel niet is. "Twee van haar mannen zijn verdwenen, ja in haar huidplooien". En dat terwijl Karin juist vijfentwintig kilo is afgevallen en er fantastisch uitziet. Maar ik hou wel van zelfspot en daar zit deze show vol mee. Dit personage heeft een tas met persoonlijke bezittingen van Karin, schoenen, wat armbanden e.d. die ook in het publiek worden uitgedeeld. Het klapstuk was één van haar toneeljurken die naar een dame op het balkon ging.

Natuurlijk komt Karin ook als Karin aan het woord en vertelt ze over haar ziekenhuisopname vanwege het verkrijgen van twee nieuwe knieën, die mede door haar eerdere overgewicht aan vervanging toe waren. Ze heeft haar oude knieën naar Kees van der Staaij gestuurd, want die wilde ze altijd al een knietje geven.

Ik heb enorm genoten van deze voorstelling waarin Karin met een vierkoppige band op het toneel staat. De energie spat er vanaf. De mix van typetjes en liedjes is helemaal goed, er is een mooi decor, en ik had het al gezegd, die geweldige stem, het lijkt wel of ie nóg beter is geworden. Ze is net met de tour begonnen dus als 'Souvenirs' bij u in de buurt komt, ga er heen! Het is een geweldige leuke avond uit, en wie weet krijgt u net als ik wel een souvenirtje mee van La Bloemen!


Karin als de opruimgoeroe. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten