vrijdag 22 februari 2019

Passie met restricties

Sinds 2011 is er een nieuwe traditie ontstaan, op Witte Donderdag vindt er in steeds een andere stad "The Passion" plaats. Het lijden en sterven van Jezus aan de hand van hedendaagse muziek gezongen en gebracht door een wisselende cast. Dat de onthulling van de samenstelling van die cast een belangrijk moment is merkte ik van de week toen het groots werd aangekondigd dat dat in het tv programma "Jinek" zou gebeuren.

Ik ben zelf bij het tweede jaar (2012) ingestapt, en vind het een leuk programma om naar te kijken. Ik vind alleen dat er teveel in dezelfde bak muziek wordt gerommeld, de oververtegenwoordiging van liedjes van Marco Borsato, Bløf en meer van die maatschappelijk breed geaccepteerde Nederlandse populaire liedjes maakt het wat voorspelbaar. Er is zoveel moois gemaakt wat onder de noemer kleinkunst valt, maar daar wordt volledig aan voorbij gegaan. Leuk is het om tijdens de uitzending in de kleinere cameo's een bekend iemand te ontwaren. En ook wie Barabbas is, steevast iemand die op een wat minder leuke manier in het nieuws is gekomen de laatste tijd.

De rolverdeling is door de jaren heen zeer divers gebleken, echter er zijn restricties, Dat weet ik van Stanley Burleson die in 2014 de rol van Petrus speelde. Hem werd door een dame van de EO gevraagd of hij niet iemand wist voor de rol van Jezus. Met een schalks lachje zei de dame dat het 'best iemand met een kleurtje mocht zijn'. Die dekselse EO toch, niets is hen te dol. Of toch wel, toen Stanley Freek Bartels voorstelde, was de dame enigszins van haar stuk gebracht. 'Die is toch homo...?' was haar reactie. Ja, nou, euh, dat was toch een brug te ver voor de EO, een donkere Jezus, vooruit, maar een openlijke homo als Jezus, dat kon echt niet. Homo's werden wel gecast als Petrus, Pilatus en vanzelfsprekend Judas, een ontkenner, een lafaard en een verrader, maar Jezus, die zich met uitsluitend mannen omringde, door een homo te laten spelen, nee, dat niet.

In 2017 was er de eerste donkere Jezus, Dwight Dissels, en dit jaar neemt Edwin Jonker de honneurs waar.  Ik wens hem en zijn collega's veel succes, plezier en een geweldige "Passion" toe. Ik zal zeker weer gaan kijken op 18 april om half negen.

Edwin Jonker.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten