zaterdag 28 november 2020

Herinnering

José Hoebee is bij iedereen bekend als de leadzangeres van Luv' en haar solohits. Bonnie St. Claire nam in de jaren zeventig het stokje over van Robert Long bij Unit Gloria en heeft vervolgens solo in het Nederlands een hele rij hits gescoord. De dames zijn al jarenlang vriendinnen en brachten samen met hun mannen regelmatig de vakanties door. Op één van die vakanties zingen Bonnie en José het ABBA nummer 'The Way Old Friends Do'. Ze hadden nog nooit samen gezongen, maar hun stemmen bleken heel goed bij elkaar te passen. Will, de man van José en tevens producer, stelde voor om daar iets mee te gaan doen, een album met ABBA liedjes in het Nederlands. 

Als eerste kwam er een single uit in 1984 'Cassandra' waarop door Benny Neyman een prachtige tekst is gemaakt over de Dwaze Moeders in Argentinië. Heel anders dan het origineel van ABBA. Het werd een hit en een jaar later kwam het album 'Herinnering' uit. Op dat album staan twaalf ABBA-stukken in Nederlandse hertaling. Er is bewust gekozen om niet de hits te coveren, Behalve 'Chiquitita' zijn het allemaal albumnummers. 

Het album is met de grootste zorg gemaakt, teksten zijn geschreven door o.m. Alexander Curly, Joost Timp, Hans Vermeulen en Edward Reekers en die laatste twee verzorgen ook samen met Jody Pijper en Hilde Vermeulen het koor. Niemand minder dan Harry van Hoof  tekent voor de arrangementen en, heel bijzonder voor die tijd, voor de muziek werd gebruik gemaakt van echte instrumenten. Er is flink in geïnvesteerd. Ook is er een tv special gemaakt in Zweden waar Bonnie en José helaas niemand van ABBA hebben ontmoet, maar toen Björn werd gevraagd voor commentaar op dit project wilde hij dit enkel doen als hij het eerst had gehoord: 'Als ik het niks vind doe ik het niet'. En hij heeft commentaar gegeven en was erg over het album te spreken. 

Zoals u mij wel vaker heeft horen verkondigen, wij gaan in Nederland nogal slordig om met ons culturele erfgoed, en dit album wat in het vinyltijdperk is uitgebracht schreeuwde al jaren om een release op cd. Maar de platenmaatschappij had er geen oren naar, maar nu na een initiatief van Franklin van Liempt en de steun van Bonnie en José zelf is het via een crowdfunding toch gelukt. 35 jaar na dato is het album op cd verschenen met bonustracks en een dvd waarop de tv special en een aantal optredens van Bonnie en José te zien zijn. Nodeloos te zeggen dat ik deze parel besteld heb en wat is het heerlijk om deze qua muziek, zang en teksten prachtige cd te beluisteren. In het begeleidende boekje gaan Bonnie en José uitgebreid in op de totstandkoming van het album en geven bij elk afzonderlijk nummer hun commentaar. Helaas kan de initiatiefnemer en aanjager van het hele project, Will Hoebee, dit niet meer meemaken, hij is in 2012 overleden. De uitgave van deze cd wordt liefdevol aan hem opgedragen.

U wilt deze cd, die in beperkte oplage is verschenen, natuurlijk ook in uw bezit kan ik me zo voorstellen. U kunt 'm hier bestellen:  https://www.cd-licious.com



Geen opmerkingen:

Een reactie posten