zaterdag 14 november 2020

Herinnert U zich deze nog? #165


 LEON
"PLANET OF BLUE"
1996
Geen hitnotering
Klik hier  als het clipje niet te zien is.

In de jaren negentig zat de organisatie van het Eurovisie Songfestival met het probleem dat steeds meer landen zich aanmeldden voor deelname. Het moest allemaal in één avond passen en men had in 1996 bedacht dat 23 landen het maximale aantal was wat mee kon doen. Er hadden zich dertig landen aangemeld. Enkel het winnende land van het jaar ervoor (Noorwegen) was zeker van deelname, voor de overige 29 landen kwam een luistervoorselectie. Dat klinkt net zo knullig als het ook was. De jury luisterde alle liedjes vanaf een bandje, de acht juryleden per land dienden de liedjes elk minimaal drie keer te beluisteren in twee dagen tijd. Dit alles gebeurde achter gesloten deuren. De landen die buiten de boot vielen waren: Denemarken, Duitsland, Hongarije, Israël, Macedonië, Roemenië en Rusland. 

Dit systeem is na dit jaar nooit meer gebruikt, met name omdat Duisland, een land dat samen met Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk tot de 'Grote Vijf' behoort omdat zij financieel het meest bijdragen aan het festival, was afgevallen. Er zijn na 1996 nog op verschillende manieren geprobeerd om het allemaal in goede banen te leiden. Vanaf 2000 zijn de 'Grote Vijf' altijd zeker van een finaleplaats. In 2004 was er voor het eerst een halve finale en vanaf 2008 kwamen er, zoals we het nu nog steeds kennen, twee halve finales.

Voor Duitsland had Jürgen Göbel in 1996 onder zijn artiestennaam Leon de voorronde gewonnen met een voor die tijd vooruitstrevende dancesong met techno-invloeden, 'Planet Of Blue'. Het lied zou het zeker goed hebben gedaan op het festival. Aan de andere kant eindigde de Britse Gina G met het uiterst vrolijke en dansbare "Ooh Aah Just A Little Bit' op een wat teleurstellende 8e plaats, wat haar niet in de weg stond om er een wereldhit mee te scoren. Het waren de jaren dat landen verplicht waren in eigen taal te zingen, waar steevast met wat internationale kretologie ruim mee werd omgegaan, zo ook bij 'Planet of Blue'. Het lied eindigde in de luistersessies net onder Finland en Hongarije. 

Het jaar erna deed Leon wederom mee aan de Duitse preselectie en eindigde met zijn nummer met de onwaarschijnlijke titel 'Schein, Meine Kleine Taschenlampe Hab Ich Immer Dabei' op een tweede plaats. Het was muzikaal een beetje een herhaling van 'Planet Of Blue'. Het Eurovisiepodium heeft hij dus nooit mogen betreden, maar hij heeft tot 2009 veertien singles en twee albums uitgebracht. Hij is nu 51 jaar en ik heb het vermoeden dat hij niet zo heel veel meer doet op muzikaal gebied. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten