zondag 29 november 2020

Voedselbank

Heeft u ook zo genoten gisteren van één van de beste Nederlandse tv programma's van dit moment 'Even Tot Hier'? Niels van der Laan en Jeroen Woe nemen op inventieve en humorvolle wijze de actualiteiten door. Ik heb ooit eens in de armen van Niels en Jeroen gelegen, maar dat is niet waar ik het over wil hebben. Ik wil even terug naar de uitzending van vorige week waarin één van de gezinnen die keihard getroffen is door de toeslagenaffaire van de belastingdienst en ten onrechte binnen twee weken € 32.000 diende terug te betalen een diner aangeboden kreeg in een sterrenrestaurant die nu ook een moeilijke tijd doormaakt vanwege de coronacrisis en speciaal voor hen open ging. Mooi aangekleed hadden zij de avond van hun leven na al die narigheid waar voorlopig nog geen goede oplossing voor is gevonden. En, watje als u weet dat ik ben, hield ik het niet droog.

Die nacht droomde ik dat ik bij de kapper zat, mijn oude kapper in Den Haag waar ik jarenlang kwam. Plots gaf ze mij een grote tas met daarin druiven en groente. In mijn droom had ik dat nodig, ik was er erg dankbaar voor. Ik leg u even uit: ik was aan het denken geweest wanneer ik in december naar de kapper zou kunnen, met het oog op mijn werkrooster en wetend dat mijn huidige kapper na kerst altijd tot het nieuwe jaar dicht is. Het verhaal van die mensen op tv had indruk op me gemaakt, en mijn dromen worden vaak gevormd door verschillende gebeurtenissen en ervaringen die er dan in worden gecombineerd.

Kort hierna viel bij mij een folder van Lidl in de bus met daarin de mogelijkheid om producten af te rekenen die zij dan doneren aan de voedselbank. En ik moest weer denken aan meer dan twintig jaar geleden toen ik met een goede vriend uit die tijd met kerst een ik weet niet hoeveel gangen diner had gereserveerd in een mooi sfeervol restaurant in de stad met Dickenskoor tussen de gangen door. Op weg daarheen liepen we langs een zwerver die in de koude kerstnacht op straat zat. Ik voelde me bezwaard dat wij naar een overdadig diner gingen en hij daar op straat verbleef. Ik zei dat tegen die vriend die antwoordde: 'Oh daar heb ik helemaal geen meelij mee, is gewoon z'n eigen schuld'. Ik schrok van zijn opmerking maar hield mijn mond. Hij had het voor elkaar, een eigen bedrijf, vakanties, enz.. Maar wat jaren later kwam er door verkeerde keuzes een faillissement en hoorde ik dat hij uiteindelijk bij de voedselbank terecht is gekomen. Intriest natuurlijk, maar dat moment toen op weg naar het copieuze diner en zijn opmerking, ik zie er ook wel iets van karma in. Of misschien hoorde die zwerver het hem wel zeggen en heeft hij een vloek over hem uitgesproken want hij was ooit een succesvol maar nu aan lager wal geraakte magiër. Wellicht kijk ik te veel films.

Ik hou me altijd voor ogen dat het mij ook zou kunnen overkomen, ik heb nu nog werk, maar dat kan zomaar ineens afgelopen zijn. Ik heb al eens op de drempel van bijstandsgerechtigde gestaan en dat kan gerust nog eens echt gaan gebeuren. En wie weet zal ik mezelf dan ook moeten wenden tot de voedselbank. Zeg nooit het zal mij niet overkomen. Daarom vind ik die actie van Lidl zo geweldig. U ziet onderaan de blog wat het precies inhoudt. Ik ga daar aan meedoen, die vier boodschapjes die er op staan zal ik aan de voedselbank doneren. En ik schrijf dit niet voor een veer op mijn hoed, maar omdat ik het een heel positieve actie vind en om u ervan op de hoogte te stellen en misschien te inspireren het ook te doen.

U komt enkel bij de groentejuwelier en Albert Heijn en absoluut niet bij Lidl? Misschien doen die wel iets soortgelijks, maar anders kunt u eens buiten de box denken en tóch de plaatselijke Lidl eens bezoeken. Met het verplichte mondkapje op is het ook vrij anoniem als u het voor uw kornuiten niet wilt weten. U zult nog verrast zijn van het aanbod, en al zou u alleen maar de doneerbonnetjes afrekenen zodat een wat minder gefortuneerd gezin een fijn kerstontbijt heeft. Al deze gebeurtenissen en gedachten met het intens blije gezin in de tv uitzending voorop lijken niet geheel toevallig de optelsom te zijn naar morgen wanneer ik die doneerbonnetjes bij mijn boodschappen zal afrekenen en in de voedselbank-box zal deponeren. 


  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten