donderdag 7 januari 2021

Mij wordt niks gevraagd

'Mij wordt niks gevraagd', kent u die uitdrukking, thuis of op uw werk? 'Mij wordt niks gevraagd', het zijn vaak mensen met een wat pessimistische kijk op het leven in het algemeen en het hunne in het bijzonder. 'Gaan we nu alweer naar zo'n romantische comedy, mij wordt niks gevraagd'. 'Wat! Kunnen we geen frikandellen meer krijgen in de kantine, mij wordt niks gevraagd'. Op een beetje verongelijkte toon met een mengeling van gespeelde verontwaardiging en passief agressieve berusting. Mij wordt niks gevraagd. Ik begin maar niet over politieke of bestuurlijke besluiten door de gekozen volksvertegenwoordigers, als het de chronisch verongelijkten niet zint komen ze weer met die stoplap, want dat is het uiteindelijk natuurlijk gewoon, 'Mij wordt niks gevraagd'.

Mij zult u die uitdrukking nooit horen gebruiken, ik ben doorgaans juist heel blij dat mij niks gevraagd wordt. Rommel maar lekker an met mekaar, ik laveer er wel doorheen. En ik kán sinds gisteren die uitdrukking ook helemaal niet bezigen, want er wordt mij wel degelijk iets gevraagd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de brievenbus lag post van het CBS met de vraag of ik, nou ja 'de bewoner(s) van dit adres', mee wilde doen aan een onderzoek. 

Bijgevoegd zat een folder: 'Waarom vraagt het CBS u?'. Dat wilde ik ook wel weten. Er staat in te lezen dat zij regelmatig aan inwoners van Nederland vragen om mee te doen aan één van hun onderzoeken. Het is belangrijk om te weten wat onze mening is en wat we meemaken. Zo kunnen ze laten zien hoe het staat met ons land. de cijfers worden bijvoorbeeld gebruikt door ministeries om plannen voor Nederland te maken. En ja mijn privacy is, voor zover dat nog iets zegt in deze wereldwijde web wereld, gewaarborgd.

Het is een 'Enquête Beroepsbevolking'. In de brief lees ik dat ze inzicht willen krijgen in o.a. de volgende punten: Voor de meeste mensen is werk belangrijk, maar lukt dat ook voor iedereen? Hoeveel mensen zoeken een baan? Hoe zit het met flexcontracten? Hoe verdelen we onze tijd tussen werk en zorgen? 

Elke maand trekt het CBS een klein aantal adressen uit alle adressen die er in Nederland zijn. En deze keer zit mijn adres in hun selectie. Mijn huishouden, dat van een bewust alleenstaande man van middelbare leeftijd, vertegenwoordigt veel andere inwoners van Nederland, zo delen ze me verder juichend mee. 

Nou, voor het eerst sinds ik op deez aardkloot rondloop wordt mijn visie waar ministeries dan hun beleid op gaan voeren belangrijk gevonden. Ik ben niemand als ik dat verzoek als inwoner van een democratisch land niet zou inwilligen, want we willen toch inspraak, dus zal ik me aankomend weekend met een kopje koffie eens achter de laptop nestelen en me gaan verdiepen in de vragenlijst en zult u mij binnenkort zo langs mijn neus weg met een blik van superioriteit en een tegelijkertijd afwerend handgebaar welke meteen duidelijk maakt dat ik eigenlijk al teveel prijsgeef op ietwat samenzweerderige toon horen zeggen: 'och, mij wordt best wel eens wat gevraagd...', als iemand met permanent neerwaartse mondhoeken weer eens roept: 'Mij wordt niks gevraagd!'



Geen opmerkingen:

Een reactie posten