zaterdag 2 januari 2021

Nieuwjaar

En zo ligt er weer een heel nieuw jaar voor ons. Als we iets geleerd hebben van het afgelopen jaar is het dat we niet te ver in de toekomst moeten leven, maar gewoon bij het moment. Nou deed ik dat al, meer dan een week vooruitkijken is voor mij niet gebruikelijk, omdat je anders het heden zo uit het oog verliest. Je kunt daardoor wel met een aan zekerheid grenzende visie zaken die nu gebeuren in toekomstperspectief zien. Zo vermoedde ik in december 2019 toen er in China 'iets' aan de hand was wat we afgelopen jaar hebben leren kennen als Covid 19, dat dat nog wel eens verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben. China is nou niet een heel transparant land, zeker niet over zaken die hen in een kwaad daglicht kunnen zetten. Onder meer door de gearresteerde, gemartelde en veroordeelde burgerjournalist Zhang Zhan weten we dat de ziekte zich al in mei 2019 openbaarde in Wuhan. Maar pas eind 2019 kon China het niet meer onder de pet houden vanwege alle gevolgen van corona die zich vanaf dat moment mondiaal openbaarde.

Voor de mensen die denken dat nu 2020 voorbij is er vanaf nu alles weer kan (ze zijn er) zal het toch wat tegenvallen. Voorlopig zijn we nog in lockdown en het zou me niet verbazen als dat nog even verlengd gaat worden, afgaande op de tokkieaanse wijze waarop leegschedels tóch hun vuurwerk, of zeg maar gewoon bommen, afvuurden, in ieder geval in het doorgaans pittoreske stadje waar ik domicilieer. Wat nou overbelaste ziekenhuizen, het is traditie, ik heb er recht op, enz.. Ik lees wat er allemaal is gebeurd in den lande van het tóch afsteken van vuurwerk, het in brand steken van van alles en nog wat tot het belagen van hulpverleners, en dat er dan de conclusie wordt getrokken dat het een 'rustigere jaarwisseling' was met ook minder vuurwerkslachtoffers in de ziekenhuizen. Dit zijn over het algemeen niet het type mensen die met hooguit vier en alle maatregelen in acht genomen De Feestdagen doorgebracht zullen hebben. Een oplevinkje in besmettingen zit er dus wel in. 

Je zou je toch met je vingers van je rechterhand in een zakje bij het ziekenhuis melden omdat je zo nodig je vrijheid wilde benadrukken. Hoe voel je je dan? Nu heb ik niet het idee dat dit soort mensen enige vorm van scrupules hebben, maar ik kan daar dan wel even over mijmeren, hoe zwaar overbelast medisch personeel zich dan toch aan de eed van Hippocrates houdt en niet hun eerste gevoel volgen om die vingers bij de gewonde daar waar de zon niet schijnt in te brengen. 

In Nederland lopen we heel de coronacrisis al achter de feiten aan, dus is het niet vreemd dat wij als laatste land in de westerse wereld gaan vaccineren. Ik geloof ergens volgende week. Persoonlijk hoef ik niet zo nodig als eerste, en hoewel ik qua leeftijd in een soort risicogroep zit, zijn er mensen voor wie het veel urgenter is. Daarnaast ben ik nooit ergens haantje de voorste mee, dus nu ook niet. Ik ben de hele periode wonderwel doorgekomen zonder besmet te raken, dus ik vind het wel goed zo. Ik houd mijn hart vast voor de gevaccineerden die meteen denken dat met de pleister nog op de arm alles wel weer zal kunnen. Ikzelf heb mijn draai gevonden in die lockdown, ben zelfs enigszins een lockdown liefhebber geworden, een mooie Suske en Wiske titel overigens, dat ik me voorlopig nog in de kantlijn zal bewegen.

Agnetha zong het al 'No more tjampeen (sic), and the fireworks are through', we zitten nu een beetje katterig in de eerste dagen van het nog onbeschreven nieuwe jaar met meteen als bonus dat niemand ons ongewild kan gaan zoenen om een gelukkig nieuwjaar te wensen, omdat die heerlijke maatregelen dat niet toestaan, aan de andere kant stonden ze het afsteken van vuurwerk ook niet toe, maar ik blijf daar verder niet in hangen, heus niet. 

Leef bij de dag, hooguit bij de week, en veer mee met wat er dit jaar te gebeuren staat. Ook als blijkt dat voor langere tijd nog niet alles kan vanwege mutaties en de door voor de vrijheid en dus schijt aan maatregelen hebbende landgenoten. Wees de wijste en geniet van al die dingen die nog wel kunnen. 

Fotootjes van een 'rustigere jaarwisseling'. Je moet er toch niet aan denken als het anders was geweest:








Geen opmerkingen:

Een reactie posten