maandag 15 juli 2024

Wie wind zaait....

....zal storm oogsten. Kent u die uitdrukking? Thuis of op uw werk? Ik moest eraan denken toen ik vernam dat er een aanslag is gepleegd op Donald Trump. Donald zelf had slechts een schampschot aan zijn oor, een zogenaamd 'van Goghje', maar een bezoeker van de bijeenkomst, de 50 jarige Corey Comperatore, is dodelijk geraakt door de kogel(s) en daarnaast zijn er nog twee zwaargewonden te betreuren. Ook de schutter, de 20 jarige Thomas Crooks, is door de beveiliging doodgeschoten.

Donalds politieke carrière is geplaveid met haat zaaien, schelden, anderen belachelijk maken, feiten verdraaien en naar zijn hand zetten, zeg maar wat Geert Wilders hier ook doet. Om het nog maar niet te hebben over alle rechtszaken tegen hem van pornoactrices tot het aanzetten van de bestorming van het Capitool. Het lag dus in de lijn der verwachting dat, gezien de geschiedenis van Amerika, er ooit iemand zou zijn die vindt dat het vermoorden van een president of presidentskandidaat het antwoord is. En nee, dat is het nooit. 

Wat ik zag was dat de immer publiciteitsbewuste Donald zijn securitymensen (móeten die trouwens altijd een zwarte zonnebril op hebben, hoort dat bij hun uniform?) even een halt toe riep toen ze hem van het podium wilde begeleiden om een vuist te maken als teken van 'mij krijgen ze er niet zomaar onder', wetend dat dit moment voor hem meer stemmen op gaat leveren dan welke duurbetaalde campagne ook. De licht beïnvloedbare gemiddelde chauvinistische Amerikaan wordt er warm van rond zijn/haar/hen hart. 

Bijzonder is wel dat republikeins Amerika zich wat ongemakkelijk voelt wat de dader betreft, Thomas was een witte man, hetero, geen moslim, geen dragqueen, geen democraat want geregistreerd als republikein. Daarnaast gebruikte hij een AR-15, een semiautomatisch geweer, het favoriete wapen van rechts Amerika en het soort wapen wat Donald zo fervent beschermt. De ironie, net wat u zegt. Maar vergist u zich niet, ze zien er in het geheel geen been in om tóch de schuld van de aanslag te schuiven naar de democraten. Precies zoals hier ook altijd alles de schuld is van links ook al hebben we sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw geen links-progressief kabinet meer gehad. 

Anyhow, dit hele gebeuren waarbij er twee doden en twee zwaargewonden zijn gevallen plus natuurlijk dat 'van Goghje', er zijn mannen die zich bloediger hebben verwond bij het scheren, zal Donald volledig in zijn voordeel gebruiken. Rechts Amerika noemt hem al een 'combat veteran' na dit incident, dat bedoel ik met de lichte hysterie waar men in dat land zo makkelijk door wordt bevangen, we hebben het over de man die vijf keer z'n militaire dienst wist te ontlopen. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten