zondag 3 september 2023

Herinnert U zich deze nog? #221

LOEKI KNOL
'ALGEBRA'
1976
Aantal weken: 4
Hoogste positie: 27

 


Mensen van mijn generatie die de naam Loeki Knol horen, denken meteen aan de geweldige tv-serie 'Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer', waarin Loeki vanaf het tweede van de zes seizoenen de rol van Lidwientje Walg speelde, ze nam die rol over van Ida Bons die deze rol in het eerste seizoen voor haar rekening kwam. Een serie waarin ook veel gezongen werd, weergaloze teksten van Harrie Geelen op muziek van Joop Stokkermans. 

In 1971 won Loeki de televisietalentenjacht 'Nieuwe Oogst' en ontving datzelfde jaar de Zilveren Harp. Vanaf 1972 t/m 1976 was ze dus te zien in 40 afleveringen van Hamelen. In 1972 had ze haar eerste album opgenomen. Loeki Looks Around' waarop ze in Nederlands, Duits, Frans en Engels zong. In 1975 toen ze vanwege Hamelen grote bekendheid genoot kwam er een tweede album met Nederlandstalig repertoire, daarvan is deze single afkomstig. Oorspronkelijk is het een Engelstalig nummer, 'It Isn't Really Like They Say' geschreven door Leo Unger en op single uitgebracht door zijn vrouw Petra. De Nederlandse hertaling is van Robert Chrispijn. Ik weet nog dat ik als kind zat te wachten tot ze één keer in de tekst 'pruimenjam' zong. 

In 1977 deed Loeki mee aan het Nationaal Songfestival met het liedje 'Ik Wil De Wereld Laten Zien Dat Ik Kan Dansen'. Er deden dat jaar grote namen mee als Rita Hovink, Bonnie St. Claire en Maggie MacNeal. Loeki eindigde als zesde van de tien deelnemers. Heddy Lester won en ging naar het Eurovisie Songfestival met 'De Mallemolen'. Er kwam een derde album van Loeki uit waar haar songfestivalliedje ook op stond. 

Naast haar platen en rol van Lidwientje was Loeki twee jaar lang dansend en zingend te zien in 'Kwistig Met Muziek' van Eddy Becker. Ook was ze veelvuldig in het theater te zien, verschillende musicals en toneelstukken. In 2004 kwam er een theaterversie van Hamelen waarin Loeki haar vroegere rol weer oppakte van de nu oudere Lidwina Walg die aan haar dochter het verhaal over haar avonturen vertelt. 

Loeki is nu 75 jaar en sinds 2016 gestopt met werken. Ik heb haar in 2018 ontmoet bij de presentatie van de cd-box met alle liedjes van de tv-serie 'Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer'. Voor die gelegenheid had ze haar Hamelen-jurk aangedaan. Ook o.m. Rob de Nijs, Harrie Geelen en Willem Nijholt waren erbij aanwezig. 

2 opmerkingen:

  1. De liedjes uit Hamelen, geweldig. En Loeki Knol met haar mooie heldere stem. Heb destijds ook de cd-box kunnen bestellen en vaak gedraaid; ken sommige teksten nog vrijwel uit mijn hoofd. Ik kende Loeki niet van andere nummers buiten Hamelen om, bedankt dat je dit geplaatst hebt en onder de aandacht hebt gebracht.
    René

    BeantwoordenVerwijderen