woensdag 20 september 2023

In Memoriam: Roger Whittaker

Voor mij had hij de uitstraling van een lieve oom met die rustgevende bijna meditatieve prachtige baritonstem, Roger Whittaker. Hij is geboren in, destijds, Brits Kenia en bracht zijn jeugd daar en in Zuid Afrika door. Op 23 jarige leeftijd kwam hij naar Groot Brittannië en ging er zoölogie studeren, hij studeerde af maar heeft niets ermee gedaan. Tijdens zijn studie zong hij al in lokale clubs en zaten er flexiplaatjes met door hem gezongen liedjes bij de schoolkrant. Hij ging zich richten op zijn muzikale carrière. 

Die kwam in 1967 goed van de grond door zijn deelname met de Engelse equipe aan het Knokke Songfestival, in die dagen net zo populair als het Eurovisie Songfestival. Hij zong er 'If I Were A Rich Man' uit de musical 'Fiddler On The Roof' en bracht er zijn eigen gecomponeerde nummer 'Mexican Whistler', een volledig gefloten stuk op opzwepende muziek, want naast zanger was Roger ook kunstfluiter. Deze twee nummers kwamen ook op single uit en werden grote hits in Nederland. Het Engelse team won het festival en Roger won tevens de persoonlijkheidsprijs van de pers. 

In zijn thuisland kwam het succes wat later in 1969 met het mooie melancholieke 'Durnham Town'. De hits volgden zich snel op begin jaren zeventig: 'New World In The Morning', 'I Don't Believe In If Anymore', 'Why' en zijn allergrootste wereldwijde hit wat zijn signaturesong zou worden: 'The Last Farewell'. Vanaf de jaren tachtig was Roger enorm populair in Duitsland waar hij, fonetisch ingezongen, Duitstalige hits scoorde, waaronder 'Schön War Die Zeit', waar Corry Konings in een Nederlandse vertaling ('Mooi Was Die Tijd') een grote hit mee had bij ons. Wereldwijd heeft Roger meer dan 55 miljoen platen verkocht en heeft zo'n 250 zilveren, gouden en platina platen ontvangen. 

Zijn carrière heeft vijftig jaar geduurd tot 2012. In 1989 kreeg hij een groot drama te verwerken toen zijn ouders, die nog steeds in Kenia woonden, werden overvallen door vier mannen. Zijn vader werd vermoord en zijn moeder is acht uur lang gemarteld. Na het incident is zij teruggegaan naar Engeland. Hij was sinds 1964 getrouwd met Natalie O'Brien en in 2012 zijn ze in Frankrijk gaan wonen. Ze hebben vijf kinderen, drie dochters en twee zoons en elf kleinkinderen.

Begin deze maand kreeg Roger een beroerte en op 13 september is hij overleden. Hij is 87 jaar geworden. 


Het Engelse team na hun overwinning van het Knokke Festival op Heathrow Airport.
Oscar, Lois Lane, Roger Whittaker, Dodie West en Gerry Marsden. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten