zondag 1 april 2012

1 April

1 April, kikker in je bil, daarmee vat je de meeste 1 aprilgrappen wel samen, ze vallen onder de TROS-Bananasplit lolligheid. Nodeloos te zeggen dat ik er helemaal niets mee heb. April Fool's Day, Poisson D'avril, Djen Doeraka, het is een wereldwijd fenomeen. Waar komt het dan eigenlijk vandaan?

Er is een theorie die zegt dat 1 april is ontstaan uit een vroeger middeleeuws festival, La Fête Des Fous, wat vooral in Frankrijk erg populair was. Er werd een valse paus of bisschop gekozen en het feest ging gepaard met rituelen en festiviteiten waarbij de geestelijkheid werd geparodieerd.

Vaak wordt er ergens op de wereld wel iets verzonnen om het publiek voor de gek te houden:

Nederland 1969: Het Journaal meldde dat op 1 april een grote landelijke actie zou worden gehouden om zogenaamde 'zwartkijkers'op te sporen, mensen die hun kijk-, en luistergeld niet hadden betaald. Controleurs zouden met een scanner door de straten rijden om overtreders te betrappen. "Of daar niets tegen te doen zou zijn", vroeg een journalist "Nee", was het antwoord van een controleur, want hij kon zich niet voorstellen dat men zijn televisietoestel in aluminiumfolie zou wikkelen, want dan zou de voorbijrijdende controledienst met hun scanner niets kunnen uitrichten. De volgende dag was al het aluminiumfolie in de winkels binnen enkele uren uitverkocht.

België 1973: De Gazet van Antwerpen meldt dat de plaatselijke dierentuin wegens plaatsgebrek dieren van de hand zou doen. Elke lezer zou één diertje kunnen meepakken. 200 goedgelovigen kwamen langs in de hoop om een gratis huisdier te pakken te krijgen.

Australië 1997:  In Sydney is mensen wijs gemaakt dat er kangoeroes in het centrum van deze miljoenenstad losgelaten zullen worden om zo nog meer toeristen te trekken.

Nederland 2005: De gemeente Nijmegen maakte bekend dat het blauwe plaatsnaambord vervangen zou worden door een roze, omdat Nijmegen benoemd zou zijn tot de oudste roze stad van Nederland

Engeland 2008: De BBC meldde dat er vliegende pinguïns zijn gevonden. Een kolonie Adéliepinguïns zou zijn gevonden op King George Eiland ten zuiden van de Falkland Eilanden. Berichtgeving compleet met uiterst realistische natuurdocumentaire video gepresenteerd door ex Monty Python ster Terry Jones.

We wachten maar af wat er dit jaar weer voor ludieks te gebeuren staat.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten