zaterdag 28 april 2012

1 Dag 2 situaties

Als er in mijn jeugd een kind niet goed was opgevoed, viel dat op, nu valt het juist op als een kind wél goed is opgevoed. Dit ligt in den beginne niet aan het kind, maar vooral aan de ouders. Om deze stelling te onderbouwen twee situaties van vandaag.

Situatie 1

Moeder met kind en oma. Moeder en oma zijn bij het glas een aardewerk aan het kijken, daar staat ook een karretje met daarin aardewerk waarmee een collega bezig is om te gaan herschikken. Kind neemt een aanloop, rent met wagentje door de etage en laat met een harde duw het wagentje weer los. "Hallo, doe dat es niet" reageer ik. Moeder roept direct het jongetje tot de orde, en zegt tegen hem dat zoiets niet normaal is. Ze legt hem uit dat er op die manier ongelukken kunnen gebeuren en dat er bovendien breekbare spullen inzitten.
Tegen mij zegt ze: "Ja, hij zag een karretje en dacht hup rijden". "Er is gelukkig niks gebeurd" antwoord ik.

Deze moeder snapt het, ze begrijpt haar kind die het gevaar van dingen nog niet inziet en tegelijkertijd legt ze hem ook uit waarom zoiets niet wenselijk is.


Situatie 2

Moeder met kind en een vriendin. Moeder en vriendin zijn aan het winkelen en kletsen, het kind stoort ze door aandacht te vragen. Moeder geeft het kind een (duur) prentenboek wat in plastic zit verpakt omdat er een knuffeltje bij zit. Doel bereikt, het kind is stil en probeert met haar garnalenvingertjes het plastic er af te halen, want ze wil natuurlijk het knuffeltje hebben. Stukjes plastic vallen op de grond. Het boek valt op de grond. Pas als het kind daar voor aandacht vraagt wordt het boek weer aan haar gegeven. Plastic wordt er verder afgepeuterd. Boek valt nog eens, knuffeltje is onderhand er uit gevist. Ik nam eigenlijk aan dat ze het boek zouden gaan kopen, want welk weldenkend mens laat haar kind een boek molesteren? 
Maar neen, de dames zijn klaar en het boek wordt half ontplastiekt en met het knuffeltje er los bovenop weer boven op het schap gelegd, vanzelfsprekend op de verkeerde plaats.

Deze moeder snapt het dus duidelijk niet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten