zondag 29 april 2012

Televisietijd: Q en Q



Serie 1 "Een Mislukte Foto" uitgezonden van 5 oktober t/m 28 december 1974, herhaald in 1983 en 1995.
Serie 2 "Kunst- en Vliegwerk" uitgezonden van 3 januari t/m 27 maart 1976.
Beide series zijn op DVD verkrijgbaar.










Ik vond het destijds een ongelofelijk spannende serie, en toen ik later de DVD's bekeek vond ik het nog steeds leuk en vooral op fantastische wijze een tijdsbeeld neerzetten, een tijdsbeeld wat ik me nog zo goed kan herinneren.
Twee jongens komen elkaar tegen in het fictieve dorpje Runkum en komen er achter dat hun beider achternamen met een Q beginnen, Aristides Quarles van Ispen (Erik van 't Wout) en Wilbur Quant (Martin Perels). Ze sluiten vriendschap en de fotohobby van Aristides zorgt er voor dat ze per ongeluk op een misdaad stuiten, de volwassenen geloven hun ontdekking niet behalve de oudoom van Aristedes, Reinier (Bob de Lange). Samen met hem gaan ze op onderzoek uit wat voor die tijd heel spannende televisie opleverde.

In de tweede serie is een telefoongesprek afgeluisterd door Wilbur de aanzet tot 13 weken spanning, Hier worden ze bijgestaan door een vriendinnetje, Akkie Swaan (Tamar Baruch)

Naast Erik, Martin, Bob en Tamar speelden nog vele bekende acteurs mee in de serie o.a.: Lex Goudsmit, Hans Otjes, Riet Wieland-Los, Ferd Hugas, Sacco van der Made en Emmy Lopes Dias

Erik van 't Wout heeft na "Q en Q" nog verschillende rollen gespeeld o.a in een andere jeugdserie "De Kris Pusaka". Daarna heeft hij gewerkt als camera assistent en lichttechnicus. Sinds de jaren 90 is hij regisseur zoals onlangs nog van "Dokter Deen"


Martin Perels heeft na "Q en Q" ondanks verschillende aanbiedingen nooit meer geacteerd. Na 10 jaar in Australië te zijn geweest was hij weer teruggekeerd naar Nederland. Toen in 2004 er met het uitkomen van de eerste serie op DVD werd herdacht dat de serie 30 jaar geleden voor het eerst op TV kwam was er hernieuwde aandacht voor Martin en Erik. Martin was toen al ziek, hij had een hersentumor, maar vertelde dat de kans op herstel, na intensieve behandeling,  positief was . Helaas is hij op 14 februari 2005 op 44 jarige leeftijd overleden.

1 opmerking: