maandag 14 mei 2012

Eurovisie Songfestival: Een les

22, 24 en 26 Mei vinden de voorrondes en de finale van het Eurovisie Songfestival weer plaats. "Drie avonden" hoor ik menigeen dan zeggen, "Dat trek ik niet". Vaak zijn dit dezelfde mensen die vervolgens 4 weken lang iedere voetbalwedstrijd gaan bekijken die er wordt gespeeld in de Europa Cup inclusief de voor,- tussen,- en nabeschouwingen.

En de volgende zin die dan wordt uitgesproken is dat sinds de Oost Europese landen meedoen die elkaar alle punten toespelen zodat de West Europese landen geen schijn van kans meer maken. Ik wil dat misverstand hier en nu voor altijd uit de wereld helpen. Joegoslavië was een land dat al vanaf 1961 mee deed, sinds 1992 is het land uiteengevallen in 7 landen die los van elkaar allemaal meedoen aan het festival, daarnaast zijn er inderdaad een aantal Oost Europese landen lid geworden van de EBU, een voorwaarde om mee te mogen doen, reden waarom Israël al meedoet vanaf 1973, Marokko 1 keer heeft mee gedaan in 1980 en Andorra niet meer mee mag doen omdat ze vorig jaar het lidmaatschap hebben opgezegd.

Ik heb eens even nagekeken welke landen er sinds 1993 dan gewonnen hebben om te zien of het inderdaad zo is dat de 'nieuwe' landen die vanaf dat moment mee zijn gaan doen meer keren hebben gewonnen dan de oudgedienden. Om de azijnpissers tegemoet te komen heb ik de landen die tot het voormalig Joegoslavië behoorden als 'nieuw' beschouwd.

Vanaf 1993 t/m 2011 hebben 6 'nieuwe' landen gewonnen en 13 oudgedienden.
I rest my case.






2 opmerkingen:

  1. je weet het ik ben altijd erg onder de indruk van jouw kennis van het songefestival...
    ik verheug me nu al op zaterdagavond samen kijken met toast en kaas en meer heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. denk niet dat ik tot de kijkers ga behoren misschien als NED in de finalen zit

    BeantwoordenVerwijderen