donderdag 21 juni 2012

Zilvervloot

Begin dit jaar was al bekend geworden dat CDA en CU bezig waren met het plan om de Zilvervloot spaarrekening weer nieuw leven in te blazen, en het wetsvoorstel daarover is nu klaar. In het wetsvoorstel staat dat kinderen tussen de 10 en 15 jaar mee mogen doen en dan per jaar tussen de 100 en 300 Euro mogen sparen, aan het eind van de looptijd geeft het rijk dan 10% rente over het bedrag.
Het is de bedoeling om kinderen te leren om te sparen, dan moeten de ouders daar natuurlijk wel aan mee werken. Ik denk dus dat het die ouders zal aanspreken die het onderwerp sparen al in hun opvoeding hebben geïntegreerd.

Ik vind het een sympathiek voorstel van deze partijen. Al in 1958 kwam de 'jeugdspaarwet' tot stand die tot 1986 heeft bestaan, destijds ging het om jongeren vanaf 15 t/m 20 jaar en werd de 10 % rente over het ingelegde bedrag plus de rente berekend, vanaf 1987 alleen over het gespaarde bedrag zonder de rente. Vanaf 1992 werd de wet helemaal ingetrokken, maar nu zal ie er waarschijnlijk toch weer komen.

Met een boekhouder als vader sprak het voor zich dat ik in mijn jeugd ook een Zilvervloot spaarrekening had. Dat was nog zo'n ouderwetsch spaarbankboekje van de Rijkspostspaarbank waar aan het loket in cijfers én letters(!) het bedrag wat je meebracht werd opgeschreven en van de nodige stempels voorzien. Het was echt een gebeurtenis, een moment. Die beleving zal met het huidige internetsparen toch anders zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten