zaterdag 11 mei 2013

Voor een briefkaart op de eerste rang, met eigen belang

"Het zou leuk zijn als jullie een keer aan de werkgelegenheid denken in plaats van gezondheid."
Over zo'n zin kan ik heel lang nadenken, er staat nogal wat. Misschien moet ik even de context waarin die zin geplaatst is vermelden.

Deze zin was geschreven op briefkaarten (ze schijnen dus nog te bestaan) gericht aan leden van het Europees Parlement en waren afkomstig van Philip Morris werknemers. De reden was dat het Europarlement zich momenteel buigt over een voorstel van de Europese Commissie voor strengere regels voor verpakking en ingrediƫnten van sigaretten en shag. Sommige parlementariƫrs kregen wel tweehonderd handgeschreven briefkaarten.

Dat is dus de context, wat blijft is die zin. De medewerkers van Philip Morris vinden hun baan(behoud) belangrijker dan de volksgezondheid maak ik er uit op. Ik neem aan dat ze zelf vrijwillig hebben gekozen om bij Philip Morris te gaan werken, het voor zichzelf konden verantwoorden dat ze meewerkten aan de fabricage van producten die allerlei ziekten kunnen veroorzaken. Ik vraag me meteen af of ze daar wel op een rookvrije werkplek werken, wat meteen een gotspe is, kankerverwekkende producten fabriceren voor anderen, zelf er niet aan mogen/willen blootgesteld worden.

Gelukkig is er nog maar een minderheid die rookt, je pikt ze er zo uit, en nee ik ga hier geen prototypen beschrijven, het zijn over het algemeen vrij verbeten mensen die om een punt te maken liefst nog twee sigaretten tegelijk opsteken. Ik vind het prima, leef je (verkorte) leven, zolang ik er maar geen last van heb.
Ik zou het wel wenselijk vinden dat rokers naast het spekken van de schatkist vanwege de accijnzen (dank jullie daarvoor) ook een wat hogere ziektekostenpremie zouden betalen, steek er dan nog maar lekker eentje  op, kunnen die peopletjes van Philip Morris gewoon hun baan op de rookvrije werkplek behouden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten