vrijdag 4 juli 2014

Angelitos negros

De wereld staat in brand, de opmars van het uiterst gewelddadige ISIS is niet meer te stuiten, Joodse en Palestijnse tienerjongens worden vermoord, in Oekraïne is het ook nog steeds geen feest, er zijn nieuwe onzichtbare bommen waardoor er op vliegvelden nog meer verscherpte controles worden gehouden en in West Europa is er het probleem van de terugkerende geradicaliseerde moslimjongeren. Dit alles valt in het niet bij de rechtszaak die gisteren in Nederland heeft gediend  tegen de verzonnen sprookjesfiguur Zwarte Piet. Tegenstanders van Zwarte Piet hadden een zaak aangespannen en zij hadden gisteren massaal vrij genomen van hun werk om bij de uitspraak aanwezig te kunnen zijn, en de rechter oordeelde dat Zwarte Piet inderdaad een negatieve stereotypering van zwarte mensen tot gevolg heeft. Nogmaals, Zwarte Piet is een niet bestaand figuur voor kinderen.

Zelf heb ik met geen enkele feestdag iets, dus voor mij blijft het gelijk of dat hele Sinterklaasfeest wordt verboden, of niet, Zwarte Piet niet meer mag, of juist wel. Ik vind het zo heerlijk Nederlands om daar een punt van discussie tot aan de rechtbank aan toe van te maken. Zo bijna Amerikaans hypocriet hysterisch. Diezelfde mensen die zo tegen zijn staan wel in grote getale langs de kant als de Zomercarnavalstoet door Rotterdam gaat of doen er zelf aan mee. Als iets stereotype is...

Maar goed, vul je dagen ermee zou ik zeggen. Iedereen begrijpt wel dat dit niet het einde is, ik heb al geluiden gehoord dat de Partij Voor De Dieren de sprookjes Roodkapje en De Wolf En De Zeven Geitjes niet meer van deze tijd vindt, de wolf wordt er zo ongenuanceerd gruwelijk in verbeeld, dat kan écht niet, zeker niet nu men de wolf graag weer binnen onze landsgrenzen wil hebben, op deze manier begint het dier al met een ongelijke achterstand.

Dezelfde mensen die tegen Zwarte Piet zijn willen ook Sneeuwwitje voor het gerecht dagen, 'haar huid zo blank als sneeuw' wordt gezien als een deugd, dat geeft zo'n verkeerd signaal af naar de gekleurde medemens. Stichting Stiefmoeders Nederland (ja heus die bestaat) willen dat in hetzelfde sprookje de rol van de stiefmoeder wat anders wordt belicht, daarnaast strijden ze dat de boze stiefmoeder als geheel wordt verbannen als breed maatschappelijk geaccepteerd sprookjesfiguur, zij voelen meer voor de benaming 'cadeaumoeder' die liefdevol met haar 'cadeaukinderen' omgaat.

En zo voorspel ik dat nog meer sprookjesfiguren zoals wij die nu kennen grote rechtszaken tegemoet kunnen zien, dat het sprookjesbos in de Efteling toneel zal worden voor felle demonstraties van de Obesitas Vereniging (Holle Bolle Gijs), Klub Lange Mensen (Langnek), Belgen komen het sprookje van hun koningin Fabiola weer terugvorderen (Indische Waterlelies), etc.

Het is een verhaal en een strijd van alle tijden, in 1953 al zong de legendarische Eartha Kitt het wonderschone "Angelitos Negros", wat ze in 1970 in het Engels vertaald opnam als "Paint Me Black Angels".




Geen opmerkingen:

Een reactie posten