maandag 14 juli 2014

Herinnert U zich deze nog? #53

TAUCHEN-PROKOPETZ (DÖF)
"CODO"
1983
Aantal weken: 9
Hoogst positie: 1Toen begin jaren 80 de Neue Deutsche Welle ook commercieel succesvol werd, oorspronkelijk was de stroming die halverwege de jaren 70 begon vooral underground, stonden er ook in Nederland weer regelmatig Duitstalige singles in de hitparade, zo ook deze grappige single van het Oostenrijkse cabaretduo Manfred Tauchen en Joesi Prokopetz met de Duitse zangeres Inga Humpe. Inga's zus Anette had de single mede geschreven en geproduceerd. 

Oorspronkelijk werd de single onder de naam Tauchen-Prokopetz uitgebracht, DÖF was de titel van het album, maar het gaf wat verwarring doordat beiden op het hoesje werden vermeld. DÖF stond voor 'Deutsch-Österreichische Freundschaft', maar daar kwam protest tegen van de groep DAF ('Deutsch-Amerikanische Freundschaft), zodat de afkorting werd omgebogen naar 'Deutsch-Österreichisches Feingefühl'. 

Van de single is ook een Engels/Jiddische versie uitgebracht getiteld "Cojdoj The Flying Schissel". Er volgden nog wat singles maar die behaalden niet meer het grote succes en na zo'n 2 jaar gingen de leden ieder hun eigen weg. 

Nog even kwam het lied eind jaren 90 in het nieuws toen bleek dat het thema van de Amerikaanse TV serie "Buffy The Vampire Slayer" erg lijkt op "Codo", maar de schrijver van het thema Nerf Herder zei dat hij nog nooit van DÖF had gehoord en dat de gelijkenis louter toeval was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten